Nyhetsbrev

SOMMAR, SOMMAR & SOL…

... havet, vinden och doft av kaprifol. Sommaren står för dörren och så även semestern. Den tid på året då vi skall njuta, vila, uppleva, älska och ladda de nedgångna batterierna inför den annalkande höst, som hur vi än vänder och vrider på det är precis runt hörnet. Vad innebär då semestertider för oss människor? Är det nu vi skall njuta för fullt, vi som varit så fokuserade och arbetat hårt? Är det efter vår framgång under året som vi nu skall få vår beskärda del av njutning och vila?

Det är många människor som i vardagen går och tycker att det är jobbigt att arbeta, jobbigt att sköta hem och barn och det är uppoffrande att få livspusslet att stämma. Varför är det så? När tappade de livsglädjen? När vi arbetar ute i näringslivet slås vi av hur många som inte verkar stolta och glada över att arbeta, hur många som ser arbetet som ett ok och ett måste.

Erfarenheten säger oss att det är mer allmänt vedertaget att klaga på jobbet än att hylla detsamma. Detta samtidigt som forskning visar att när människor skall ranka sina häftigaste och roligaste upplevelser genom livet så har dessa ofta med personernas arbete att göra. Med andra ord det vi klagar mest över är oftast det som vi har de roligaste minnena från.

Det borde också vara så, annars skulle inte människor som går i pension, blir arbetslösa eller blir sjukskrivna vilja komma tillbaka till arbetslivet. Det är många, som av någon anledning tappar kontakt med arbetet, som har som sin största önskan att kunna fortsätta arbeta. Dessa brukar berätta att de känner att en stor del av sitt livs mening finns bland arbetskamrater och arbetsuppgifter. Känslan av att vara behövd är stor och viktig.

Varför gnäller vi då så ofta?

Är det för att vi inte tillåter oss att njuta av allt härligt som vårt arbete och närvaron med arbetskamrater kan ge oss? Det viktigaste i livet är väl ändå att känna lycka i vardagen och i den tillvaro som omger oss så många dagar och månader, ja år av våra liv.

Är det denna brist på vardaglig lycka och tillfredsställelse som skapar semester-stress? Är det därför vi under några få veckor är så fullständigt beroende av väder, vind, vänner, sol och grillparty? Är det vår bristande tacksamhet för allt som vi varje dag erbjuds som gör att semestrarna skall ersätta och fylla de brister av glädjeämnen som året dittills lyckats leverera?

Jag tror att det är avgörande för möjligheterna att kunna njuta av semester, familj och vänner är att jag är lycklig och tillfreds under årets övriga ca 47 veckor. Hur skall vi som familj kunna hålla sams och vara glada om vi inte har en gemensam bild av hur vi skall ha det tillsammans under vardagen såväl som under semestern.

Varför saknar så många glädje i vardagen?

Jag tror att det är bristen på bilder som är en av de viktigaste faktorerna till denna avsaknad av glädje. Positiva bilder som skapar just längtan och harmoni. Vi behöver ha bilder av varje situation så att vi aktivt agerar i riktning dit vi önskar ta oss och inte hamnar någonstans på måfå. Många går tyvärr igenom livet som i ett töcken. Tror att saker och ting blir som det blir. Många saknar tron på vad vi kan påverka både i stort och smått. Allt för många gör sig till offer för omständigheterna istället för att göra sig till vinnare i livet. Tro mig det är så mycket roligare att våga ta för sig av livet och ge sig hän än att låta sig styras av det.

Vi är alla beroende av andra och vi har en grundläggande drift att få vara med i lag, oavsett vilken dag det är; måndag som fredag, tisdag som söndag. Det är dessa dagar som vi ska använda för att skapa vår lycka -- inte bara dagarna under semesterns lediga glans. Kontentan av vad jag försöker förmedla är alltså att om du har lust i vardagen samtidigt som det du gör skapar en mening i framtiden så kommer du att kunna vara lycklig. Lycklig i stort sett varje dag i livet -- året om!

Självklart skall vi se till att sätta guldkant på den kommande semestern, men förutsättningarna för att det ska kunna bli den där extra härliga känslan behöver vi ha grundlagt under årets övriga dagar.

Det är bland annat beroende på denna brist av lagkänsla och sammanhållning som gjort att vi i sommar skriver boken: VM-filosofin -- att bygga vinnande lag!

Ha världens bästa sommar och njut, idag, imorgon och varje dag framöver.

Skiner solen ute? -- Se det som en bonus eftersom inne kan vi alltid välja att ha en strålande sol!

WISTRÖM COACHING AB ©2013 - 2014
BLOGG
Blogg
 
VM-COACHING.SE
Utbildningar
Kalendarium
NYHETSBREV
Arkivet
TIPS FRÅN COACHEN
Film- och boktips
Smultronställen