Nyhetsbrev

ETT GOTT SKRATT FÖRHÖJER SIFFRORNA?

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet, kan det också förhöja siffrorna på nedersta raden?

Det är idag intet humbug att säga att ett gott skratt kan såväl förlänga livet som påskynda tillfrisknandet hos sjuka människor. Hur ser vi inom företagsvärlden på humor och skratt?

Det är nog ingen som skulle påstå att det annat än att det känns bra att skratta. Att skrattet emellanåt kan vara en förlösare i en spänd situation tror vi de flesta av oss kan känna igen sig i. Det frigör endorfiner och skapar alltid en härlig känsla av energi och lycka.

Frågan är hur använder vi humor?

Det viktigaste är att vi bjuder på oss själva och gärna berättar något dråpligt vi har gjort, sagt eller varit med om. Att göra något lite utanför boxen, bjuda på ett leende, peppa någon till att våga lite extra genom att vi vågar vara lite lättsamma kan hjälpa mycket. Avdramatisering är ett bra knep att få de flesta att slappna av. När vi använder humorn på fel sätt kan det dock bli farligt, och det farligaste är när vi driver med andra, framför allt med andra som också är med i laget. Ironi är vår tids folksjukdom inom företagsvärlden. Det är utmanande att säga och tycka för risken är att många vill se en som glädjedödare. Det är de som inte vill förstå effekten av ironi. Det finns ett antal aspekter som gör ironin farlig.

  1. Den separerar människor - det krävs ett visst intellekt att förstå ironi. Om jag inte fattar lika fort som de övriga i laget infinner sig känslan av utanförskap
  2. Det finns alltid en uns sanning i ironin, det är upp till den som blir ironiserad om att tolka hur mycket. Detta skapar osäkerhet och rädsla, de två största farorna för att skapa starka och trygga lag.
  3. Ingen av oss vet hur det verkligen landar hos den vi ironiserar om även om vi håller masken inför varandra, ingen vill se svag ut men det kan lätt skapa sår inombords. Vill vi verkligen vara ansvariga för det hos andra?
  4. Ironisera aldrig till barn - de förstår inte ironi. De tror helt enkelt att det du säger är sant. Genom att ironisera skapar vi otrygga och rädda barn vilket brukar vara långt ifrån det vi önskar och vill.

En stark rekommendation för en bra stämning i laget är att det helt ok att skämta om sig själv men låt det stanna vid det.

En god stämning på ett företag är otroligt viktigt för resultaten på sista raden.

En gång blev vi kontaktade av en företagsledare som ville ha en föreläsning där vi skulle sända signalen att de anställda, framför allt kvinnorna, skulle skärpa till sig och arbeta mer fokuserat! Han ansåg att det var för mycket tjatter ute i det öppna kontorslandskapet och där såg han en fara för effektiviteten.

Vad han inte förstod är att det är avgörande för en god stämning att det förekommer "småprat", då är klimatet och miljön positiv och definitivt inget som vi skall försöka stoppa. Om det är tyst och en känsla av oro ligger i luften är det betydligt större anledning att ana oråd och agera.

Har vi på företaget en värdegrund, som vi tagit fram tillsammans och dessutom lever, ökar vi möjligheterna för att få ett positivt klimat och ta tillvara på all den potential som finns inom alla de unika och fantastiska medarbetare som arbetar tillsammans. Då eliminerar vi risken för lag i laget, klickbildning och utanförskap. Detta är beståndsdelar som idag kostar både företag och samhället enorma pengar och inte minst personligt lidande som inte går att uppskatta i rena pengar.

En positiv attityd är en förutsättning för att det skall kunna bli en härlig miljö/kultur på riktigt. Detta handlar alltså om att jag och alla vi andra i laget/teamet behöver tänka positivt. Inte att gå omkring och gapskratta vilket många har fått för sig att positiv attityd betyder utan att se saker och ting som möjliga och att uppskatta det lilla i vardagen. Att alltid vilja se det från den ljusa sidan och vara pigg på förändring bidrar mycket till att skrattet blir äkta och inspirerande.

Vi är många som upplever en utmaning i att vara positiv. När vi väljer att se positivt på omgivningen och att se möjligheter i allt blir vi lite obehagliga att ha att göra med. Vi blir för utmanande, för provocerande och vår erfarenhet är att det är enklare att få ifrågasätta och vara negativ än tvärtom.

När glädje, energi och framåtanda är utmärkande för hur vi beter oss under arbetstid är vi helt övertygade om att det kommer leda till höjder vi inte tidigare anat existerade. Med andra ord, att ett gott skratt förlänger livet är helt uppenbart och om nu bara forskningen kring att ett gott skratt också förhöjer resultaten så kommer vi att få en odiskutabel acceptans för att skratta vidare tillsammans!

Vi har bestämt oss, det går alltid att hitta något positivt i det som sker. Om jag är tacksam och vill förstå kan den mest oväntade händelse, mest obehagliga situation vändas till något positivt och lärorikt. En förutsättning är dock att jag verkligen vill att det skall vara positivt och att jag vågar stå fast vid det även när surhuvudena i vår omgivning vill få oss att vackla.

Lycka, glädje, skratt, engagemang och vilja - ledord för ett fantastiskt liv och enorma möjligheter för utväxling. Våga tro att det är möjligt, våga tro på framtiden, på dig själv som individ, på ditt företag, dina vänner och din familj. Vägra vara lagom - våga skratta och beröra! Lär av indianerna och andra urbefolkningar. De viktigaste och mest grundläggande värderingarna för ett rikt liv är:

Respekt, Empati och Kärlek.

För inte allt för många veckor sedan ställde vi en enkel fråga på en föreläsning:
Vad är viktigast, framgång eller lycka?

Vi tror att vid riktig framgång så hänger dessa båda ihop som ler och långhalm. Är jag lycklig och vågar tro på mig själv då kommer jag också känna mig framgångsrik. En del människor hävdar att de vill bli lyckliga någon gång i livet men de behöver något att sträva efter. Vi kan inte låta bli att undra, när då?

Om livet skall gå ut på att sträva efter lycka sen, torde detta tillstånd av lycka infinna sig kvällen innan vi checkar ut för gott? För oss stämmer inte denna tes utan vi vill kunna känna lycka och framgång varje dag, varje vecka år ut och år in. Denna inställning är vår energiindikator och något som triggar oss att hela tiden utvecklas och vilja mer, andra kan bli provocerade och tycka att det är en utopi. Du väljer vad du vill tro på och leva efter.

Avslutningsvis, eftersom vi lever som vi lär har vi hemma hos oss finns en tavla ovanför dörren med texten:
"Kan jag bli lyckligare än såhär?"
För oss är svaret - Nej! Vi är oerhört lyckliga, och det vill vi vara varje dag framöver.

När vi i höstas fick se en skylt på taket till ett företag vi arbetat med under en längre tid med samma text växte en enorm känsla inom oss, en känsla av stolthet och kärlek. Det går att implementera lycka och glädje, skratt och endorfiner i näringslivet, och vet du. Det syns på sista raden också!

WISTRÖM COACHING AB ©2013 - 2014
BLOGG
Blogg
 
VM-COACHING.SE
Utbildningar
Kalendarium
NYHETSBREV
Arkivet
TIPS FRÅN COACHEN
Film- och boktips
Smultronställen