Nyhetsbrev

ATT BLI RIKTIGT ATTRAHERAD...

… vad kommer det ifrån? Jag har länge undrat och funderat. Vad är det som gör att vissa människor attraheras av varandra - och det är lika bra jag skriver det med en gång. Jag menar inte nu den sexuella attraktionen som vi kan känna gentemot någon annan människa utan den där andra attraktionen. Den där som är mer diffus och svårare att sätta fingret på. Den som känns direkt du möter någon men som så få på riktigt vill förstå.

Jag har haft en fantastisk sommar, vilket jag hoppas att du också har haft. Den har som vanligt, inneburit många olika möten och situationer. Inte desamma som när jag arbetar utan mer otvunget och personligt. Det är alltid lika spännande och roligt - min vilja att alltid förstå andra människor tar ju inte semester bara för att våra föreläsningar gör det.

Sommaren inleddes dock i juni med VM-ungdom. Tre härliga dagar med 17 fantastiska tjejer med stora öron och många frågor. Kloka frågor som förtjänar respektfulla svar. Dag tre, straxt innan lunch frågade en av tjejerna. "Men Lotta, det du säger är ju egentligen något som våra föräldrar borde lärt oss, varför har de inte sagt något?"

Tja svarade jag, det är svårt att svara på mer än generellt men många föräldrar vågar just inte vara föräldrar och vara tydliga i sitt föräldraskap. De är rädda för att inte vara omtyckta och tror att de ska vara kompisar med sina barn något som aldrig fungerar så länge vi är just föräldrar och barn. Någon måste våga vara ledare, i en familj - våga vara förälder, och visa med tydlighet och auktoritet vad det är som gäller, vilka regler vi följer och dessutom kunna förklara varför.

Dialogerna mellan mig/Anna och tjejerna under dessa tre dagar var härliga, häftiga och utmanande. Det var högt till tak och budskapet tydligt. När vi skildes åt på onsdagen kändes det verkligen att mycket hade hänt. Det är en ynnest att få vara tillsammans med så fantastiska unga tjejer och se vilken enorm potential som de har och eftersom jag känner många av föräldrarna var det några som fick sig en duvning av mig efteråt och budskapet var:

SLUTA CURLA!!

Det är egentligen ett budskap som vi trummat ut flera gånger under åren. Ett budskap som gäller chefer likväl som föräldrar men även emellan vänner. Sluta vara curling-vän, curling-förälder eller curling-chef. Det slutar alltid lika illa framför allt för oss som är curlaren. Vi går sönder och de goda avsikter vi hade får fel effekt. Curling passar endast på ett underlag och det är is. Punkt.

För att återkoppla till inledningen. Har ni reflekterat över att vissa människor har "det". Det där speciella, diffusa och attraktiva. Det där som inte direkt går att förklara men som är så uppenbart. Jag har mött många olika människor som i sommar har det och jag tänkte berätta om några av dem.

En av dem är en hantverkare. En fantastisk yrkesman, en snickare, som bara genom att lyssna tar in och förstår precis hur jag/vi vill ha det. Han har dessutom en yrkesheder. Han är stolt över vad han arbetar med och ser därför alltid till att över-leverera och ge det där lilla extra.

En annan är krögare. Verksam i Göteborg och en man med en förmåga att se alla och få alla att känna sig välkomna och sedda oavsett hur mycket folk det är på hans restaurang eller hur mycket han än har att göra. Det är med så små medel han får oss och alla andra gäster att känna sig tillfreds och viktiga. Det bästa är att han gör det på ett sätt som känns så naturligt och äkta. Han ser hela tiden till att vara ett steg före sina gäster och gör känslan speciell. Känslan av att vara lite utvald utan att det blir pretentiöst och jobbigt. Att dessutom se hur hans personal, trots enormt tryck från gästerna alltid hade ett leende över var imponerande.

En tredje känner jag inte alls personligen, men det känns som om jag och flera tusen andra svenska känner honom, och jag pratar om Bruce Springsteen. Jag hade förmånen att vara en av de drygt 130 000 som under två magiska kvällar i juli såg The Boss och hans bejublade konserter i Göteborg. Det var just det - magiskt!! Lördagen då jag var där, bestod i nästan 4 timmars konsert utan klädbyte eller ljusshower, utan lull-lull och andra tidsdödande effekter. Det var 100 % hela tiden. Det var grymt och det var oförglömligt. Bruce Springsteen blev mer än världens bästa live-artist för mig den kvällen - han blev ett fullblodsproffs personifierat. Helt plötsligt vände jag mig om till Bengt och sa, hänförd; "Fan vad han är attraktiv"

En 62-årig man, svettig som få gav mig en insikt som jag verkligen letat efter. Han hade "det". Det där extra, häftiga och det jag verkligen letat efter att förstå. Han visade mig nyckeln till framgång där han stod och dröp av svett. Han visade var karisma är - Det är nämligen nyckeln till att lyckas bli och vara framgångsrik. KARISMA!

Insikten jag har gjort i sommar är att människor som är äkta, som vågar vara sig själva och lita på sina värderingar är fantastiska ledare och utstrålar en magnifik karisma. Det är karisman som gör att i alla fall jag vill lära känna dem mera och blir nyfiken på vad som driver dem och hur de tänker.

Attraktiva människor är det roligt att vara nära, lyssna på, studera och försöka förstå. Vad driver en snickare att alltid vara steget före? Vad får en krögare att vara så omtänksam och noggrann? Vad gör att en musiker får "alla" att känna sig speciella och sedda?

Dessa egenskaper tycker jag är spännande att förstå. Jag är dessutom övertygad om att ifall fler ville förstå varför vissa är vinnare och andra inte skulle vi bli fler som strävar efter att vara äkta och våga visa oss och ta för oss utan att bli vare sig kaxiga, översittare eller egoister. Dessa personligheter har inga av ovan egenskaper utan tvärtom: ödmjuka, tacksamma och positiva. De har dessutom en sak till gemensamt. De har svaren på frågan som du inte ens visste att du hade…

Alla insikter jag fått i sommar ska jag nu förmedla till de fantastiska tjejerna på VM-ungdom som jag snartkommer att träffa för omgång två här i augusti. Jag kommer ta med mig dettatill alla våra kommande föreläsningar och utbildningar. Jag förstår ännu tydligare nu hur viktigt det är att vara sig själv, vara trogen sina värderingar och att alltid leverera 100 %. Gör inget som du inte brinner för – det kommer alltid att bli en halvmesyr. Gör det du gör på riktigt och ge aldrig upp utan knyt näven i fickan och kämpa. När du kommer hela vägen upp till toppen känns det alltid fantastiskt och jag vågar lova. Det är mödan värt! Det är det som jag tänker få 17 tjejer att förstå nu i augusti. Det är det jag framöver tänker göra allt jag kan för att få alla våra deltagare att förstå och vilja, och det är det som jag själv tänker ha som mantra och leva efter alla dagar hädanefter. Ge 100 % och var äkta – se till att du har svaren på frågorna som din omgivning inte ens visste att de hade!

Framgång och succé väntar runt hörnet – jag är på väg dit. Får jag sällskap av dig?

WISTRÖM COACHING AB ©2013 - 2014
BLOGG
Blogg
 
VM-COACHING.SE
Utbildningar
Kalendarium
NYHETSBREV
Arkivet
TIPS FRÅN COACHEN
Film- och boktips
Smultronställen