Nyhetsbrev

TA INGET FÖR GIVET…

… helt plötsligt kan allt förändras. Livet kommer titt som tätt och knackar på. Det tror jag vi alla kan intyga och känna igen oss i. Det viktigaste under hela denna livslånga resa är att vara medveten och tacksam över hur mycket vi har att vara tacksam över, saker som vi allt för ofta tar för givet. Den senaste månaden har varit en berg- och dalbana i stora mått. I allt från himmelska höjder och magiska äventyr till sjukhusbesök av mindre rolig karaktär. Till födslar av nya välkomna prinsar och prinsessor, till minnen av förlorade vänner och andra svårt sjuka, från svikna löften till härliga stora överraskningar som får det att bubbla i blodet.

Är det detta som kallas livet gång? Jag tror det och jag har ägnat många timmar till att fundera över hur lätt det är att bli ett offer och tycka synd om sig själv. För ett par veckor sedan fick jag själv den fantastiska förmånen att få rida flera olika islandshästar och hur underbart det än var så tyckte jag förbaskat synd om mig själv när jag efteråt led av en ohygglig träningsvärk i låren och ryggen, istället för att komma ihåg hur lycklig jag var när jag red och andades häst. Varför är det så lätt att låta negativa tankar och känslor få överhanden?

Livet är en mental berg- och dalbana, det är inte någon tvekan om det, men någonting som vi ofta glömmer bort är att vi själva har makten över hur vi låter det påverka oss. Känslan när vi avslutat en VM-resa, som vi nu gjorde som senast i fredags är alltid helt underbar och magisk. Den glöden som jag ser i deltagarnas ögon när vi säger hej då är härlig. Den ger alltid en känsla av tillförsikt och tro på framtiden. Lik förbaskat är det många som åker hem och möter miljöer som inte vill att de som kommer hem ska växa som individer. Varför är det så många som inte välkomnar förändrade beteenden och utveckling? Varför skrämmer det så många och varför är det så många som inte vågar vara vinnare i sina egna liv?

En teori som jag har tänkt på är detta med generositet. Allt för många människor är inte generösa, framför allt inte mot sig själva. Jag tror att om "man" inte är generös mot sig själv är risken stor att "man" blir missunnsam mot andra. Om "man" däremot är generös och gärna bjuder på sig själv, sina tankar, erfarenheter och kompetens så tror jag att det är lättare att också unna andra framgång och succé. Det som kännetecknar en vinnare är viljan att ha sällskap av och med andra vinnare. En vinnare är per automatik generös, i alla fall enligt min uppfattning. En vinnare är aldrig rädd för att någon annan ska bli bättre, mer framgångsrik och mer lyckad. En vinnare vet att det finns gott om plats för andra vinnare, samt att det är både roligare och mer utvecklande att dela framgången med andra.

Det är just detta med generositet som är den stora skillnaden mellan olika grupper när vi har utbildning. Vissa vill verkligen förstå och bjuder på sig själva till 100 % medan andra grupper avvaktar lite och detta är en bidragande faktor till hur lång tid det tar innan vi börjar skönja resultat. En tanke så god som någon - ge mer och få mer. Tänk det stämmer alltid. Vad innebär det då att ge? Jo ge någon ett öra - lyssna lite extra. Ge någon lite kärlek - en kram eller en positiv kommentar. Ge någon uppmärksamhet - våga höra och se nya idéer och tankar. Jag är övertygad om utifall vi ger mer av oss själva så kommer det finnas ett överflöd av omtanke och kärlek tillbaka till oss den dagen just vi själva behöver det.

Jag ser verkligen fram emot två härliga utmaningar de kommande månaderna, både VM-jag och VM-ungdom. Mina två skötebarn och något som jag verkligen vill ska ge det där lilla extra till alla de fantastiska deltagarna. De 16 fantastiska kvinnorna och de 16 härliga ungdomarna som kommer att vara med oss under dessa dagar först i maj och sedan under sommarmånaderna med tjejerna. Mitt syfte är att ytterligare 32 medmänniskor ska våga lyfta sig själva till oanade höjder och stå bättre rustade när livet kommer att komma och knacka på i framtiden.

Det är nämligen något som vi kan ta för givet. Nämligen att livet kommer fortsätta att drabba oss alla - vi kommer hamna i situationer som ställer till det för oss och utmanar vårt mod, vi kommer möta människor som inte vill oss väl och andra som nästan per automatik vill missförstå. Om vi från början inser att så ser det ut och så kommer det tyvärr alltid se ut så blir det lättare att hantera och förhålla sig till. Det är trots allt övervägande positivt att leva - betänk alternativet som en mycket god vän till oss brukar säga. Vågar vi tro på oss själva och andra kommer merparten av alla dina möten bli fantastiska och roliga, innehållsrika och spännande. Det är vi själva som bestämmer vår framtid och det är vi som styr vår agenda - bara vi har viljan och vågar tro att det är möjligt. Jag vet att det är det - vågar du också bestämma dig för det? Jag hoppas - för det vore kul att få sällskap av dig bland oss andra vinnare. Det finns gott om plats. Hänger du med?

WISTRÖM COACHING AB ©2013 - 2014
BLOGG
Blogg
 
VM-COACHING.SE
Utbildningar
Kalendarium
NYHETSBREV
Arkivet
TIPS FRÅN COACHEN
Film- och boktips
Smultronställen