Nyhetsbrev

SÅ MYCKET BÄTTRE…

… var ett av höstens mest omtalade tv-program. Jag ska erkänna direkt att jag inte såg mer än ett halvt program. Inte för att det var dåligt utan för att vi gjorde andra prioriteringar de kvällarna, men titeln har fastnat – på mer än ett sätt.

Vad säger den titeln dig? Så mycket bättre. Är det inte det vi hela tiden strävar till att bli, när vi går utbildningar, tränar, provar oss fram?

Jag har ända sedan strax innan jul och hela januari haft förmånen att befinna mig på resande fot till stor del och då kommer det nästan per automatik tid till reflektion. Det är svårt att göra så mycket annat på 10 000 meters höjd och tankarna kommer utan att jag letar efter dem. Orden så mycket bättre kom till mig och jag började fundera kring hur de orden skulle kunna bli en trigger för mig själv i mitt liv. De kom att bli mitt nyårslöfte.

Tänk efter själv, när är det frustration och irritation kommer smygande? Är det inte ofta då vi känner att vi inte gjort det allra bästa vi kunnat? När vi inte kommunicerat tydligt nog, när vi inte tränat fast vi egentligen visste att det hade varit den bästa prioriteringen, när vi inte gör saker och ting klart utan slarvar på slutet – på grund av lättja eller feghet. Tänk om vi, när vi coachar oss själva kunde säga till oss själva – Nästa gång ska jag tänka, göra, agera, lyssna…så mycket bättre!

De allra flesta, som själva valt att komma på någon av våra utbildningar eller öppna föreläsningar, har gjort det av den anledningen att de vill vidare i sitt liv. Nå en ny nivå av kunskap, ny nivå av glädje, energi, kompetens, färdighet eller kalla det vad du vill. Komma ett steg längre helt enkelt. Jag vågar säga att vi redan idag kan och vet det mesta om hur vi bör lyssna, agera och handla, men vi gör det helt enkelt för dåligt. Jag som anser mig själv vara idrottsintresserad har tänkt mycket på det här med träning, och nu tänker jag inte på fysisk träning utan träning generellt. Hur ofta tränar vi inom näringslivet? Vi spelar ofta match hela tiden, vi är i skarpt läge och ska leverera och prestera från morgon till kväll. Tänk dig en hockeyspelare eller en friidrottare som aldrig skulle träna utan alltid spela match eller springa tävlingslopp. Det skulle aldrig förekomma! De skulle aldrig bli bättre då utan hela tiden, i bästa fall, matcha det senaste resultatet.

Är vi korkade inom näringslivet? Lite raljerande skulle vi kunna uttrycka det så, men om vi försöker förstå vad jag menar så är det rätt korkat om vi inte är nöjda med vad vi presterar eller levererar att inte använda oss av självcoaching och försöka förstå vad, hur och när det går fel i vårt agerade. Vi kör vidare som vi alltid har gjort och hoppas på bättre tur nästa gång, eller så hittar vi orsakerna hos andra eller i omständigheter omkring oss.

Detta bottnar alltid i hur vi tänker och jag har konstaterat att vi låter bli att tänka: ”Det skulle kunna gå så mycket bättre, jag behöver bara klura ut hur!”

Det vi strävar efter att skapa på våra utbildningar är inspiration och energi. Vi vill skapa nya bilder hos våra deltagare. Vår hjärna ser bara livet i bilder, därför är det avgörande vilka bilder vi har av vår tillvaro. Hur tydligt ser du på ditt liv? I den närmaste framtiden – ikväll, imorgon och till helgen, men också på 6 månaders sikt och på 5 år. Finns det tydliga bilder så att du varje gång du gör ett val vet med dig att du är på rätt väg? Är kompassen inställd på rätt riktning?

Allt för många människor gör saker och ting utan att veta varför. Det går på rutin och för att det känns tryggt och bekvämt. ”Jag har alltid gjort så”. Det är jättebra om det för dig mot dina mål och dit du vill, men om det inte leder dig närmare dina bilder så borde det vara smart att fundera på hur du skulle kunna agera annorlunda. Det är många gånger de små detaljerna som gör skillnaden och de har vi en tendens att inte ta på så stort allvar. Det är ju bara en skitsak.

När man, som jag varit, har levt i resväska under en längre tid blir helt plötsligt detaljer kring packning oerhört viktiga. En minimal yta, en begränsad vikt och mycket som jag vill ha med och behöver ha med. Saker förknippade med jobbet skall få plats tillsammans med kläder, böcker, skor och hårfön. Då gäller det att tänka till, och då kom orden så mycket bättre upp för en av de första gångerna. Jag har packat förr, men nu behövde det bli så mycket bättre för att allt skulle fungera.

Vi har nu med stormsteg inlett 2011, det är redan februari! Jisses vilken fart det blev under galoscherna på en gång. Det känns spännande och jag , som älskar paket, ser hela året som en stor och underbar julklapp. Levererad i decembernattens mörker för att börja öppnas under januaris trevande dagar och stå i full blom under många dagar och månader framöver.

Vad innehåller ditt paket? Hur många nya bilder och spännande överraskningar väntar dig?

Det beror till största delen på hur du själv tänker och har tänkt. Har du vågat måla upp bilderna av hur tillvaron ska se ut, har du en detaljplan för våren? Har du sanktionerat semesterbilderna så du och din partner ser samma sak? Det vore trist om ni åkte till olika destinationer bara på grund av olika bild, eller hur!

Att våga tro på framtiden och att framför allt våga lita på sin egen förmåga och kompetens är avgörande för den personliga tilliten. Din personliga tillit som kommer vara din konkurensfördel under året som kommer. Ju mer du vågar lita på att det är möjligt, desto större sannolikhet till att det du vill kommer att ske. Nu spelar det ingen roll på vilken arena som du agerar, privat, socialt eller profesionellt. Allt faller tillbaka på din personliga trygghet och din tillit. Finns det lite att skruva på där? Skulle det kunna bli så mycket bättre?

Jag har gett mig sjutton på att mitt manta ska följa mig under hela året tills jag känner mig tillfreds och kan njuta. Jag tänker däremot inte bli mätt, för då är risken stor att jag bara blir fat & happy istället och det är inte ett bra tillstånd. Däremot att njuta, känna mig tillfreds, vara stolt och må bra – det är tillstånd som jag vill vara i fler gånger än jag hittils varit. Jag vill alltså påverka mig själv att göra mina val, mina ageranden, min kommunikation, min attityd, min hälsa – så mycket bättre än förut.

Då kommer jag kunna leva upp till ett annat mantra jag har nämligen; Det lilla extra…

Mer om det en annan gång, nu ska jag möta ännu en ny dag. Full av energi för att skapa världens bästa dag ska jag i varje valsitutaion ställa mig frågan: Kan jag göra detta så mycket bättre eller är detta mitt bästa?

Svaret har jag inom mig och jag kan med ett leende på läpparna möta min framtid.

Kanske har jag också inspirerat dig till att tänka lite annorlunda och våga tro att livet kan och ska bli….

Så mycket bättre – för Dig!

WISTRÖM COACHING AB ©2013 - 2014
BLOGG
Blogg
 
VM-COACHING.SE
Utbildningar
Kalendarium
NYHETSBREV
Arkivet
TIPS FRÅN COACHEN
Film- och boktips
Smultronställen