Dina ageranden avslöjar din människosyn

Sitter i magiskt vackra Italien och äter frukost. Det är en utsikt som nästan förstör aptiten för jag blir mätt av allt det vackra. Havet, kustlinjen, färgerna. Innanför terrassen erbjuds en buffé som innehåller precis allt du kan tänka dig och lite till. Det är ett spännande sätt att se och avslöja människors människosyn. Hur jag menar tänkte jag nu förklara.Livet är lite av en buffé – i alla fall för oss som har turen att vara födda i den välbeställda delen av världen. Vi kan välja och vi kan vraka. De allra flesta av oss kan själva välja om vi vill bo på landet, avskilt, i staden, i radhus, i lägenhet, i villa. Läs mig rätt nu – det är få av oss som tvingas bo i förhållanden som vi själva inte tycker är bra eller i vart fall ok.

Vi kan välja hur vi vill klä oss, vi har rätten att älska vem vi vill, vi har förmåner och vi har rätt till utbildning – där kan vi också välja vad vi vill läsa. Vi kan äta vad vi känner för och vi får dricka vad vi vill. Ändå är mycket av detta saker vi tar för givet. Vad har detta med människosyn att göra kanske du tänker?

Jo, när man har valet att ta vad man vill har man också valet att avstå. En sak jag har lärt mina döttrar genom åren är att det man själv tar på tallriken, när man är stor nog att få ta mat själv – det äter man upp. Där är det punkt. Man vräker inte på för att man kan, vill eller tycker sig ha rätten till det bara för att det finns tillgängligt och sedan slänger det man inte orkar eller än värre inte känner för att äta upp! Det är en avskyvärd människosyn i mina ögon och något som allt för många inte ens reflekterar över.

Vi gör lika dant i andra situationer – väljer något som vi vill göra för att kort därpå välja bort detsamma för att vi inte längre känner för det. Det är inte ok i min värld. Det är att utnyttja mina valmöjligheter och att inte ta ansvar för sina val och dess konsekvenser de medför.

Min yngsta dotter ville spela tvärflöjt. Gick på 4-5 lektioner och kom på att det inte var kul. Det kan hända – självklart. Man måste få prova på och känna efter, men man kan inte bara agera som man själv vill. Vem är hon i situationen?
– Ok, sa jag till min dotter. Klart du inte behöver fortsätta spela, men du spelar terminen ut och du är schysst mot de andra som spelar med dig hela tiden. Du har lovat att vara med och då kan man inte bara kliva av för att det inte passar dig längre.

Jag kan lova er att jag inte var poppis den kvällen och inte den närmaste tiden heller, men det har lärt henne att lite mer noggrant göra sina val och att stå för dem. Hon fick förstå att laget alltid är större än jaget. Idag när hon går på universitet i Sydney kan hon med eftertryck ibland påpeka att en del inte är med till 100 % i olika grupparbeten mm och till och med referera till sig själv och sin tvärflöjts-tid. Känner vi igen det där?

Hur många av oss har, under skoltid, i projektgrupper, i grupparbeten, i olika konstellationer haft de där med oss som inte vill utan bara åker med. De som aldrig kommer i tid och sedan går först, de som inte gjort det vi kommit överens om utan suckar högt och ljudligt när någon vill vara noggrannare, göra om, tänka ett varv till, träna lite extra…

Hur många idrottslag har överfullt på träningarna i augusti/september för att sakna deltagare i slutet av oktober/november för att då är det kallt och mörkt. Vi lär våra barn tidigt att sätta sig själva i centrum istället för laget. Detta är tyvärr baksidan på att ha det för bra. Att kunna välja från livets buffé, utan att behöva ta några konsekvenser för vad det innebär för andra.

Det värsta som finns är föräldrar som inte lär sina barn från början att vara noga. Att alltid vilja lämna efter sig något som man kan stå för och att vara tacksam för det man får – om det så bara är att få vara med och lära sig spela tvärflöjt. Personligen tycker jag att man som förälder behöver (måste) lära sina barn tidigt vad man har rätt till, men absolut också vad man är skyldig. Tyvärr ser vi detta i dagens samhälle – där vi är noga med våra rättigheter, men inte alls lika tvärsäkra på våra skyldigheter.

Om vi såg oss själva i sammanhang med andra och annat så vågar jag tro att världens skulle kunna se bättre ut. Vi skulle inte bara värna vårt då utan öppna upp och värna om andra. Vi skulle bjuda in mer och vi skulle inte roffa åt oss bara för att vi kan.

För att avsluta vid min frukostbuffé i Italien. Det finns så mycket godsaker framför mig. Allt från frukter, juicer, olika pålägg – skinkor, korvar, ostar. Grönsaker, bröd, yoghurt, ägg, bacon. Dessutom ett bord som dignar av kakor, små bakelser, tårtor och jag vet inte allt. Jag står och njuter av att se prakten, men blir beklämd när jag ser hur bord efter bord dukas av med massor av mat som slängs.

Vuxna människor i välstånd (annars åker man inte hit) som roffar åt sig och gottar sig. Petar i det och lämnar utan att ens se lite illa berörda ut. Då blir det tyvärr lättare att förstå varför världen ser ut som den gör. Vad jag är lika säker på är att de som nyss lämnade frukostbordet, de är inte alls lika säkra på att jag just läst deras människosyn.

De tror inte andra ser och de tror inte andra märker. Vi som bryr oss, vi ser, noterar och märker. Inser att arbetet börjar långt före toppmöten med internationella politiker och regeringsförslag. Arbetet börjar hemma vid frukostbordet. Ät upp maten och lär dig säga tack. Grunden för en bättre värld. Börja idag så kan vi förhoppningsvis börja skörda om ett antal år.

En reaktion på “Dina ageranden avslöjar din människosyn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.