100 %

Vi har vårt signum – ge alltid 100 %. Varför blir så många provocerade av det? Hur tänker folk kring detta med att alltid ge 100 %. Är det ens möjligt? Nej, hävdar många.
Jo, hävdar jag. Varför blir så många provocerande av just detta – att ge 100 %?

Vi  pratar ofta om 100 %, och över tid har det blivit just vårt signum. Det är laddat, men jag har många gånger suttit och reflekterat över varför? Är det för att det skrämmer och manar till att skapa utarbetade medarbetare/kollegor, eller finns det något annat skäl till att så många känner ett obehag och illvilja kring uttrycket? Vad betyder det på riktigt att ge 100 %? Är tanken att du ska blir mer svettig och få ökad prestationsångest? Absolut inte. Låt mig berätta hur jag ser på det hela och vad det betyder.

För inte så länge sedan var en väninna till mig på en föreläsning, eller rättare sagt en utbildning kring att kunna lyckas inom sin idrott. Föreläsaren, en känd man, stod på fullaste allvar och sa att man kan inte begära att folk ska ge mer än 90 % om dagarna. Ingen orkar mer än så. Jag blir så irriterad när jag hör detta för i min värld är det att nära alla de ursäkter vi bär på för att inte ta vårt ansvar i de situationer vi dagligen möter.

Vad betyder det att ge 100 %?
I min värld (min tolkning), så innebär det att jag alltid gör mitt bästa och inte fuskar.
Det betyder alltså att om min leverans är beroende på andra människor eller yttre faktorer så kan jag fortfarande ha gett 100 %, även om det inte blev helt klart eller uppfyllde den kvalité som jag önskade. MEN det kan inte bero på att jag slarvade, inte orkade eller struntade i det. Många människor vill tro att det kostar mer energi att vara noga och göra saker rätt från början än att ”ta det lite som det kommer”. Det gör det inte. Det spar energi – jag lovar.

På ett ställe där jag varit verksam vet jag att vissa fick ont i magen när jag kom för de visste med sig att jag skulle snubbla på saker som inte var gjorda till 100 % och istället för att fundera på varför de inte gjorde det ordenligt från början så skyllde de hellre på mig.
Jag var för petig. För noga med detaljer.

Jag vet att om du vill lyckas, på riktigt, är det detaljerna som avgör. Det är alltid detaljer som skiljer ett ställe från ett annat, ett resultat från ett annat och en känsla från en annan. Små detaljer som ett leende kan vara helt avgörande för framtida affärer eller om det bara blev en en-gångs-kund.

Riktiga vinnare är noga med detaljer för de vet att om de fuskar kommer de själva få betala priset längre bort. Fuskare skyller alltid på andra och omständigheter. Det är viktigt att förstå att 100 % är aldrig samma från en gång till en annan. Inte samma från en dag till en annan. För att jag ska känna att jag har gett 100 % och kan gå hem stolt och njuta av min kväll, helg eller semester så vill jag att det jag kunnat göra det ska jag ha gjort. Det jag inte har kunnat göra på grund av yttre omständigheter – det lägger jag ingen vikt vid. Det kostar bara mig energi.

Låt mig ta ett exempel. Jag föreläste häromdagen. När jag gått igenom med kund vad de önskade så kände jag att det var nästan exakt det jag hade föreläst om för en annan kund ett par veckor tidigare. Det hade varit så enkelt att ta den gamla presentationen och köra den igen. Istället valde jag använda den som mall, men jag satt och gick igenom den flera gånger och bytte plats på ett antal bilder för att få ett flöde som passade den känsla jag ville förmedla denna gång. Jag sa till kund att jag ville vara på plats minst 30 min innan jag skulle börja för att hinna installera mig och landa. Få en kopp kaffe och mental vara där. Det var en utmaning för det var en rätt liten grupp som dessutom var högutbildad och inte på förhand speciellt lätt-flirtad.

När jag straxt efter lunch den dagen kunde jag sätta mig i bilen och känna mig stolt. Jag hade gett 100 %, inte bara under de timmarna föreläsningen varade utan även innan. Jag var förberedd, hade gått upp i tid, kört i tid, mentalt preparerat mig och jag kände att jag hade levererat. Om gruppen nu inte skulle vara nöjd med min leverans så visste jag att jag hade i allafall gett och gjort 100 %.Då blir det inte lika tufft att höra eventuell kritik. Om de inte varit nöjda och jag dessutom skulle ha anlänt med andan i halsen och oförberedd – ja då hade det varit tuffare att skaka av sig kritiken. Då skulle jag inte kunna säga att det berodde på dem, utan känt mig rejält skamsen. Hade mitt bristande ansvarstagande skapat att jag misslyckats?

Att ta ansvar är nyckeln för att kunna leverera 100 % varje dag och jag tror där ligger det obehagliga och jobbiga. Människor älskar ansvar om de själva får välja när och hur mycket. När det ingår i konceptet att alltid ta ansvar blir det ofta gnäll och gny de dagar som det inte passar och kring de uppgifter som de inte gillar. Måste det vara så noga?
Kan inte någon annan göra det? Spelar det någon roll?

Har du en moral som säger dig att du ska hålla det du lovar, återkoppla om något händer som stör det hela och om du  vill kunna vara stolt över den du är och det du gör så är den en bra regel att alltid ge 100 %. Det är grundförutsättningarna för att lyckas. Har du denna moral-navigator inom dig så kommer det kosta mer energi de dagar du vet du fuskat än de dagar du kämpat lite extra, eftersom det kostar massor att skämmas. Därför är det osmart att ge 70 % istället för 100%. Du kommer bara bli tröttare, mer skamsen och framför allt avundsjuk och irriterad på dem som ger 100 %.

Varje dag är en ny dag. Fundera på vad du vill ha levererat för att vara nöjd när du gör kväll. Vilket ansvar vill du ha uppfyllt för din egen skull? Att en fredagskväll, som denna, kunna sätta sig och slappna av och njuta. Väl medveten om att allt jag kunnat har jag gjort och det jag inte kunde göra,på grund av omständigheter utanför min kontroll, det har jag släppt. Kan du det har du alla förutsättningar för att ha en magisk kväll och en underbar helg.
Rent av ha en fantastisk sommar. Det är nyckeln och det bästa är att det är du som är innehavaren av den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *