Vem har makten över dig?

Jag kan inte låta bli att vara frapperad över hur svårt det verkar vara att förstå vilken makt du har över ditt liv. De allra flesta jag möter tror sig ha begränsade möjligheter att kunna påverka sin vardag, sitt liv eller att lyckas med vad de önskar. Varför frågar jag mig gång efter annan?

Det blir som det blir. En får vara nöjd med det lilla. Den som gapar efter mycket mister ofta….De gamla ordspråken är många, men innebörden ofta densamma. Sikta inte för högt eller på för mycket – du blir ändå alltid besviken. Kanske inte så konstigt att så många inte vågar ha så höga förväntningar. Förväntningar, vare sig på sig själv eller andra.

Mitt liv går ut på att ha förväntningar. På kvällen, morgondagen, veckan som kommer, hösten, kommande halvår – kort sagt på min framtid. Min erfarenhet är att ju tydligare jag målar bilden av hur jag vill att det ska bli, desto större är mina chanser att den faktiskt blir sådan. Vi gör så många val varje dag, långt många fler än de flesta av oss tänker på.

Varje gång vi tänker en tanke har vi två val. Att endera gilla tanken eller inte.
Om jag inte gillar mina tankar är det intelligent att byta ut dem. Det går och det är inte speciellt svårt om man är intresserad av att träna på det.

Det tragiska är att hela vårt samhälle och omgivning verkar vilja få oss att inte spänna bågen för högt och inte ha för stora ambitioner. Vi intalar oss att det är våra förväntningar som stressar våra unga till psykisk ohälsa, men jag tror snarare att det är tvärtom.

Om vi lär oss själva och våra unga att vi har mycket mer makt över oss själva än vi tror blir det lättare att parera val och situationer. Utmaningen är att vi måste förstå vad som krävs av oss för att uppnå våra mål. Bara för att jag målar upp min målbild betyder inte det att jag kommer att nå den. Det betyder bara att jag vet hur den ska se ut. Vad jag sedan behöver göra är att analysera och förstå vad som krävs av mig för att nå dit. Inte nödvändigtvis i rena pengar utan snarare i form av energi, jävlar anamma och envishet. Vad behöver jag lära mig mer av och vad behöver jag utveckla bland mina svaga sidor och vilka av mina starka sidor ska jag vara rädd om.

För att kunna göra denna analys är det oerhört viktigt att man, jag och du, har en korrekt självbild. Många jag möter har problem med just detta – sin självbild. Endera förhäver eller förminskar de sig. Inget av detta är bra om du vill lyckas.

Om du förhäver dig är risken att du inte vill inse dina tillkortakommanden, sidor du skulle behöva jobba på och tar inte råd eller kritik på allvar. Du kommer säkert initialt att lyckas tack vare ditt driv och energi, men sällan (om än aldrig) kommer du nå den riktiga toppen. Du vill helt enkelt inte arbeta med dina sidor som du inte tycker är viktiga, fast det kanske är just dessa som du borde lägga tid och energi på.

Om du istället förminskar dig är risken att du inte vågar måla upp något speciell mål att nå över huvud taget. Varför skulle du lyckas? Du är ju bara du. Dessa tankar kommer konstant att arbeta som ett ankare för dig och det kommer vara du själv som är din störste motståndare istället för det du kommer skylla på. Omständigheter och andra som inte ger dig chansen.

Ingen kommer ge dig eller mig chansen. Det handlar om att våga ta den.
Att våga se möjligheter och att med en stor portion ödmjukhet förstå vem man är i situationen och vad som krävs av en för att lyckas.

Jag känner en tjej, som är otroligt kunnig inom sin bransch. Hon har ett problem – sin självbild. Hon vill inte förstå hur hennes ageranden och hennes brist på ödmjukhet förstör för henne. Är hon elak och dum? Nä, men inte alls så mottaglig för input som hon borde vara för att lyckas. En annan tjej, inom samma bransch har också problem med sin självbild, men hon tror aldrig att hon duger. Varför skulle någon satsa på henne?

Båda dessa tjejer har potential att lyckas till 100 % med sina målbilder, men ser sig konstant omsprungna av andra som vågar se sig själva för de som de är och arbetar med både sina styrkor och svagheter. Många arbetar bara med sina styrkor, men min erfarenhet är att de kommer snubbla på något som har med dess svagheter att göra. Svagheter de valt att ignorera eller valt att inte få hjälp med.

Ensam är inte stark och ensam kan inte allt. Har du ödmjukhet när du frågar kommer det alltid finnas någon där som vill hjälpa dig. Saknar du det är risken stor att du till slut står ensam. För att återkoppla till min rubrik. Vem har makten över dig?

Du har makten över dig. Du kommer se till att du ökar dina chanser att lyckas eller du kommer att välja att sitta i baksätet på livet och istället riskera bli bitter. Hur du väljer att agera kommer avgöra hur andra responderar på din attityd, dina aktioner och ditt sätt. Andra kan hjälpa dig att lyckas, men du kommer vara den som har makten att avgöra om de vill hjälpa dig eller inte.

Många, som inte tagit chansen att ha makten över sig själva eller inte tror det är möjligt, kommer göra allt för att få med dig i deras lag. Jag vill gärna ha med dig i mitt – men bara om du själv vill förstå vem du är och hur du behöver arbeta med dig själv för att lyckas. Då kan vi hjälpas åt, men makten. Den får du behålla och därmed ansvaret över resultatet.
Kan det vara det som skrämmer så många?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.