Vad ger energi?

Möten. Finns det något härligare och roligare än möten med människor. Möten med människor som vill möta andra människor. Ibland slås jag av hur många som är helt omedvetna (verkar det som i alla fall) över vilka signaler de själva sänder i mötet med andra.

Jag har aldrig träffat någon som vill vara negativ. Jag har, när jag frågat, aldrig fått svaret; Jag tycker om att vara sur, grinig, negativ, slö eller irriterad. Ändå är människor det och det mest fascinerande – de verkar inte vara medvetna om det!!

Hur är det möjligt? Det är i min värld fullkomligt omöjligt att inte märka vilka signaler som man sänder ut om man bryr sig minsta lilla. Det är föreläsning efter föreläsning, utbildning efter utbildning som jag möter dessa, fullkomligt omedvetna medmänniskor. De är ofta förbryllade och störda på människor i sin omgivning utan att först och främst titta i sin egna spegel. Ibland skulle jag vilja filma dem och visa dem för jag är övertygad om att de inte förstår hur de själva ser ut och vilken brist på energi de sänder.

Jag hade en mentor i unga år, en man som jag tror alla i hela Sverige vet vem det är, nämligen Ingvar Kamprad. Han gav mig många goda råd och jag inser i efterhand att jag var allt för ung för att uppskatta honom fullt ut. Jag skulle pumpat honom på många fler goda ledarskapsråd och affärstips bara jag förstått hans storhet (skyller som sagt på min ringa ålder, endast 19 år).

Ett tips som jag fick av honom har jag dock aldrig glömt. Jag har levt det varje dag sedan han berättade det och jag förstod det. Det handlar om mitt beteende i möten med andra. Han sa till mig. ”Den enda uppgift du har, initialt i mötet med andra, är att ge energi. Klarar du inte det då ska du inte träffa andra för då tar du deras energi istället.”

Jag har många gånger tänkt på detta och det har hänt att jag tagit ett extra varv på parkeringen, gått en vända runt huset eller på annat sätt uppmärksammat mig på att ”skärpa till mig” innan jag möter kollegor, kunder, leverantörer eller familj och vänner. De som ska möta mig tycker jag har rätten att förvänta sig att jag levererar energi. Det är det minsta jag kan förvänta mig av dem. Om vi som ses alltid ser till att ge energi, kommer vi att få så mycket att de eventuella utmaningar (eller problem som en del kallar dem) vi möter kommer att lösas mycket fortare, än om vi ska börja med att leta efter ork, motivation eller engagemang.

Jag är inte så naiv att jag tror att allt är guld och gröna skogar. Jag vet att livet, ibland allt för ofta, kommer och knackar på med diverse negativa överraskningar. Vad jag också,till 100 % dessutom, vet är att det går aldrig vare sig fortare eller smidigare att hantera dessa överraskningar om jag själv är negativ. Ser jag till att alltid ha energi, våga måla upp en positiv bild och sedan inte ge mig så kommer det alltid att lösa sig. På ena eller andra sättet.

Däremot vet jag, lika säkert som amen i kyrkan, att om jag inte vågar vara positiv och ha energi så kommer det ta längre tid. Det kommer att kännas mycket värre och vissa kommer till och med att ge upp om det saknas energi. Det är få saker som är så uttröttande som bristen på energi.

Februari har precis tagit sin början, en helt ny månad. En månad som för varje dag blir ljusare och ljusare och innan vi hinner blinka har vi mars här och knackar på. Se till att du hinner njuta av denna härliga vintermånad och inte ser den som en övergångstid innan det blir vår.

Jag vet att många blir provocerade av lycka och lyckliga människor. Det har jag lärt mig att strunta i. Jag har kommit på att jag har ansvar över mitt liv och mina ageranden. Människor som inte vill förstå kraften i det positiva och kraften i att utbyta energier kommer inte vilja ha med sådana som mig att göra. Det är kanonbra. De kommer undvika mig och jag slipper dem. Härligt! Livet är för kort för att inte levas. Livet är för kort för att inte njuta och livet är för härligt för att ha tråkigt. Eller vad tycker du?

En reaktion på “Vad ger energi?

  1. Tack Lotta – ibland behöver man bli påmind om att man inte ska se februari som en ”transportsträcka” mot vår och ljusare tider utan faktiskt låta även denna månad får ha sin egen vintriga och ibland snöslaskiga charm:) Jag älskar årstiderna, men tenderar ju ibland att bli lite otålig och vilja lite väl fort framåt – men nu ska jag tänka mig för och låta februari vara februari och njuta av det:) Kram kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.