Att aldrig ge upp…

Nästan varje dag pratar jag med någon eller några som faller offer för omständigheter. Omständigheter vi inte kan påverka eller omständigheter där vi skulle kunna markera integritet om vi hade självkänsla nog. Jag pratar med någon eller några som inte ”orkar” vara positiva och som famlar efter kraft, ork och energi. Vi skulle stå pall för mycket mer  om vi inte lät ”Lille Rösten” spela en så stor roll i våra liv.

Vi har så lätt att tappa tacksamheten, ödmjukheten och glädjen, till stor del beroende på att ”Lille Rösten” får näring, men också på grund av att andra människor i vår omgivning inte är generösa. En sak har jag lärt mig genom livet och det är att livet aldrig är rättvist. Det är tufft, utmanande och ibland elakt. Det enda jag kan bestämma över och till 100 % är hur  jag väljer att ta det. Det är viktigt att ta makten över det jag kan påverka – att se till att där jag är, där behandlar vi varandra rättvist.

Vad är då rättvisa? Att alltid dela lika? Det tror jag inte, utan det handlar mer om vem/vilka tar ansvar och ger 100 % i olika situationer. Däremot tror jag stenhårt på att de regler vi har, de ska gälla för alla i laget. Detta oavsett om vi pratar om laget i familjen, på arbetet, i idrottslaget eller andra sociala sammanhang. Det är när några får fördelar framför andra, som vi har en tendens att tappa lusten och tycka att det är tråkigt, orättvist och trist. Med all rätt dessutom. Många gånger gör vi ingenting åt det eller ännu värre – vi gör en felaktig diagnos och felaktiga åtgärder.

Det händer, då och då, att jag inte tycker att jag blir rättvist behandlad. Då handlar det om att knyta näven i fickan och visa integritet. Det jag skrev om i förra inlägget. Det är inte alla gånger någon idé att ställa till en scen eller att kräva svar av den som behandlar en på ett felaktigt sätt har jag insett.Det viktiga är däremot att komma ihåg vad som sagt och gjorts, inte bara glömma bort och ursäkta. Det gjorde jag ofta förr. Glömde bort och ursäktade för att jag hade ett så enormt behov av att få vara med och vara omtyckt. Det gjorde att jag tillät människor att behandla mig som skit, och sedan var jag lika glad och snäll som vanligt igen.

Vi har en förmåga att inte vilja se saker och ting som de är, utan helst som vi skulle vilja att de var. Det hjälper ingen framför allt inte dig själv. Det är viktigt att se det du ser, höra det du hör och känna det du känner. Då blir du sann mot dig själv och på sikt mot din omgivning. Tar vi tag i de saker som stör oss så kommer vi inte att, vilket inte är helt ovanligt, hitta på ursäkter på fel arena. Jag ska ta ett exempel.

En vän till mig har en privat situation som är so so. Hon har varit med om livets tuffa utmaningar, men inte vågat ta tag i dem som hon borde. I mina ögon är hon inte heller tillräckligt tacksam över det hon har, utan tittar ofta på det som hon inte har och saknar. Väldigt vanligt!

Nyligen blev det för mycket på hemmaplan och hon kände att orken tog slut. Var tror ni hon sökte ursäkten för att hon var trött och mådde dåligt? Jo, just det. På jobbet. Det var lättare för det är inte lika känsligt område, utan mer legitimt att skylla på stress, dåliga förhållanden mm. Blir det bättre nu för henne när hon, för att använda läkartermer, medicinerar för fel diagnos? Knappast.

Hon behöver sätta in medicin, i detta fall flera matskedar av tacksamhet och positiva tankar varje dag. Det hjälper inte att vara borta från arbetet – där finns ju inte grundproblemet!!!

Den mest effektiva medicineringen mot stress, trötthet, energiförlust och tristess är just tacksamhet. Se det du har och fokusera på det positiva. Ge inte upp utan kämpa vidare. Livet är tufft. Livet är emellanåt elakt och jävligt, men helt ärligt. Mest av allt är det helt fantastiskt!! Eller hur!

Vill du få inspiration till att orka, kanske till och med få en liten distans till dig själv och dina utmaningar. Kika på detta lilla klipp och lova mig, ge aldrig upp!
Never give up!

 

En reaktion på “Att aldrig ge upp…

  1. Riktigt, riktigt bra skrivet och så sant så sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.