Nu börjas det…

Jul. Visst är det något laddat med det ordet. Jul. Vem av oss har inte en relation till julen? Minnen och känslor. Lukter och smaker. Just det där med lukter och smaker är häftigt egentligen. Det blir så tydligt att hjärnan består av bilder om du tänker efter och minns en speciell lukt eller smak.

Det är självklart så att alla årstider och högtider har olika lukter och smaker förknippat med sig men för mig är de extra starka och tydliga kring julen. Kanske beror det på att jag alltid älskat julen. Julen, med sina starka karaktäristiska dofter. Hyacint, kanel, kardemumma och för att inte tala om saffran. Jag kan till var och en av dessa dofter framkalla minnesbilder – de finns där lagrade på min hårddisk.

Vad jag får för känsla kopplat till bilden beror helt och hållet på om det ger mig en positiv eller en negativ tanke. Lukten slår emot mig och tankarna sätter fart. Hur tolkar jag dem? Doften av skållad mandel. Vad skapar den för tankar? Första glöggen och pepparkakorna.

Jag minns när jag hade min första egna lägenhet inne i Kalmar. Alldeles invid järnvägen  bodde jag i en liten etta med balkong och pyttelitet kök. Ett klaffbord fick plats i köket och det var jag otroligt glad för eftersom jag redan då älskade att fixa och dona. Med allt från pynt, mat till blommor.

Jag har alltid börjat fira jul tidigt. Redan veckan innan advent går jag igång och planerar. Hur vill jag ha det? Vilka färger ska min jul innehålla detta år? Min man har gett upp.
Han vet att det är ingen idé att försöka få mig att bli vuxen i mitt förhållningssätt till julen.

Första advent i min lilla lägenhet på Södra vägen i Kalmar var minutiöst planerad. Jag hade servetter, ljus, mandlar, russin, glögg (givetvis), nybakade lussebullar och pepparkakor. Det var nytt och modernt med mögelost på pepparkakorna och jag hade givetvis fallit för trenden och stod i mitt lilla kök och förberedde.

Vad jag inte tänkte på vad att lukten av mögelost i ett minimalt kök, tillsammans med söt glögg, nyutslagna hyacinter, vanilj-ljus och lusse-bullar blev inte helt lyckad. Jag ska erkänna. Det luktade fotsvett i hela min lilla lägenhet. Ute var det över tio minusgrader så att vädra några längre perioder var inte att tänka på. Jag minns med all tänkbar tydlighet den frustration som spred sig inom mig. Jag löste det hela genom att snabbt besluta mig för att bjuda på pepparkakor utan mögelost och bespara mina vänner detta möte med fotsvetten. Snabbt sprang jag ned och slängde soporna och hoppades att det inte skulle lukta för mycket. Trots att detta är över 25 år sedan kan jag än idag, när jag ser reklam för pepparkakor och mögelost, få tillbaka minnesbilden. Glasklar och tydligast av allt är doften från min misslyckade flirt med mögelosten.

Det är tur att jag har långt många fler minnesbilder av positiva lukter som hör julen till. Granris hör till en av dem. När jag får binda mina kranar till dörren, klä in fönsterbrädorna med röda band och kottar. När det sedan börjar sprida en  svag doft i huset – då är jag oerhört lycklig. Jag kan framför mig se hur det glimmar och glittrar.

Jag kan se hur vi dukat långbordet med all mat och hur vi alla längtar efter att få hugga in i allt det goda. Känna hur det luktar av skinka och Janssons frestelse. Med åren har jag blivit duktig på att ha mycket av det vi tycker om, och fullkomligt strunta i det ingen äter. Du vet, det där som av någon anledning ”ska” finnas för att det ska bli på riktigt.

Julen ska inte innehålla massa måsten. Det är en glädjens högtid för mig. Inga måste vare sig i fråga om mat eller julklappar, sällskap eller dofter. Det blir så mycket bättre om vi alla väljer det som skapar positiva bilder och därigenom positiva känslor. Det har tagit mig tid att våga lyssna på mig själv och vara tydlig med vad som ger energi och vad som tar energi.

Om vi alla skulle våga förstå hur mycket vår historik formar vår framtid skulle vi lite mer ta det på allvar och bestämma oss för hur vi vill ha det. Varje val vi gör framåt styr vi själva över, och när vi vågar inse det kommer vi hitta oss själva vid ratten av våra liv igen. Det är du som bestämmer vilket liv du vill leva och alltså vilken jul du vill ha. Det är rätt skönt tycker jag att inse, hur det blir i morgon – det är mitt val!

Därför vet jag att det kommer bli en magisk jul i år igen. Jag känner det på mig, det har jag bestämt. Jag kommer att vara som ett barn på julafton varje dag från 1:a advent till den 26:e december. Då, då har jag firat klart och kommer att känna mig lite färdig med julen. Den 26:e kommer jag att önska mig, att det dagen efter utan något dröjsmål, blir det vår.

Ljust och fräscht ska det vara – in med vårdofterna, tulpanerna och solen. Då börjar nästa fas i livet, men från nu och tills dess. Då, då är det jul!!

En reaktion på “Nu börjas det…

  1. åh vad man blev sugen på julen när man läste detta lotta – längtar till 1 advent jag också! Är nog lite som du – lite av en ”jul-nörd”. I år blir det dock något lugnare med julstöket – bara jag och min man hemma och på juldagens morgon åker vi och hämtar upp alla barnen och åker till huset i Thailand:) kram kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.