Detaljerna skapar helheten…

Mörkt. Klockan är inte 16.00 ännu, men ute är det mörkt. Nej förresten, det är svart. Det är något speciellt med att bo på landet som vi gör. Inga gatlampor eller neonskyltar som lyser upp. Jag kan inte komma ifrån att jag gillar det.

När jag går ut och tittar upp mot himmeln så ser jag stjärnor. Många stjärnor. De lyser mycket tydligare och klarare än de stjärnorna jag såg när vi bodde inne i Vasastan. Varje gång vi kom ut hit till skärgården (då vi bodde permanent i stan) så hyllade vi alltid stjärnorna. De syntes så mycket tydligare och klarare.

Vintern är här. Det är ställt utom allt tvivel. Jag har till och med sett min första längdskidstävling för säsongen och då är det liksom definitivt. Jag vet att det var slalompremiär för någon helg sedan, men det är inte riktigt samma sak för mig. Längdskidor – då är det vinter.

Nästa helg börjar dessutom vinterstudion på SVT, en av mina favoriter. Det är inte så att jag behöver sitta bänkad, men jag gillar att ha André Pops så där lite i bakgrunden, småsurrande om lite starttider och inslag. Det är en mysfaktor i vintermörkret tycker jag.

Idag har jag dessutom gjort mitt bästa för att lysa upp tillvaron lite extra. Jag har klättrat i träd och försökt få till en ljusslinga. Den vart väl sådär, men det lyser.

Jag tror att ljuset är viktigt för oss, extra viktigt när det är så mörkt ute. Därför handlar det om att hitta sina ljuspunkter, och de kan vara bra många fler saker än just lampor, stjärnor och sol. Jag tror att hitta sina egna energi-givare är viktigt. Finna ut vad och vilka ingredienser i livet som ger det lilla extra till tillvaron. Ofta är det inte de stora, svulstiga sakerna, utan de där små nästan obetydliga, men som om de inte finns kan förstöra ens energinivån.

Livet består av små detaljer som sammanvävt blir en helhet. Det är som ett pussel av många små bitar där alla är avgörande för bilden. När vi har lagt ett vackert pussel, stickat en fin tröja, broderat en duk, målat en målning eller vad som helst som krävt allt från tid, kraft, engagemang, fokus och kanske t.o.m pengar så vore det väl sjutton om det ska förstöras av att vi slarvat under resans gång? Förstöras av att vi har fuskat, varit nonchalanta eller inte orkat hela vägen. Av att vi inte gjort det till 100 %.

Om vi inte månar om detaljerna, kommer vi inte heller att bli nöjda med helheten, tror jag. Däremot är den vanligaste ursäkten, till att inte behöva vara så noga med detaljerna, att det är slutresultatet som betyder något. Det är sant, resultatet är det viktiga, men utan detaljer – kommer det aldrig att bli så som vi önskade. Detta kan man i de allra flesta situationer se och definitivt påverka. Vad kan jag dra för lärdom  av det personligen?

Jo, allt du gör – gör det på riktigt. Fuska inte. Ge aldrig upp, och kom alltid ihåg att det är bara dig själv du lurar om du slutar 10 meter från toppen. Jag tror att om vi alla till mans skulle bli lite mer disciplinerade, mycket mer tacksamma och vansinnigt mycket mer generösa så kommer det både att bli roligare, gå fortare och bli bättre. Tänk vilka bilder det kommer att bli…

2 reaktion på “Detaljerna skapar helheten…

  1. Tack Lotta för dina klokheter! De uppskattas och det är bra att bli påmind❤! Ha en fortsatt härlig kväll!

  2. Ok! Det kör jag på!! Du har så rätt! Inget mer vända vid toppen!!! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.