Bloggen is back…

IMG_0734God fortsättning. Lite sent kan tyckas då det nya året snart har en månad på nacken. Jag har gett mig själv chansen tid för både reflektion och återhämtning. Hunnit tänka på livet, samtiden vi lever i och framtiden jag önskar leva i. Något som slår mig och som jag tänker skriva om i detta första inlägg är konsten att vara generös.

Få saker kostar så lite men ger så mycket som att vara generös. Jag tror att en generell missuppfattning är att det är det motsatta. Generositet kopplas ofta till pengar fast i min värld är det en ytterst liten del av innehållet i att vara generös. Att vara generös handlar framför allt om att bjuda på sig själv.

Allt ifrån ett leende till att hålla upp en dörr, att tacka och möta en annans människas blick till att vara genuint intresserad av andra människor. Generositet kan vara ett SMS skickat till någon i en utsatt situation. Ett enkelt – ”jag tror på dig, kom igen. Du fixar detta”. De orden kan vara helt avgörande men ingen kan påstå att de kostar något att ge. Det har jag själv upplevt under den senaste tiden då jag varit i Australien. Mina utmaningar var stora men de flera meddelanden (SMS, Whats App, Messenger mm) jag fick gav så mycket och den extra energin jag fick var oerhört uppskattad!

Att kunna ta emot komplimanger och beröm är också ett sätt att visa generositet på. Om du inte kan ta emot det så beror det till största del på att du inte är bekväm med dig själv och tycker om den du är.  Då är det svårt att ta emot kärlek av andra. Det känns ofta både sårande och tråkigt för den som ger – att inte det kan tas emot seriöst och med tacksamhet. Många tänker inte på att de sårar andra när de inte kan ta emot beröm och kärlek. Det gör ont att ge till någon som till och med kan tycka sig ha rätten att skämta bort ens innerliga omsorg.

Kan du inte ta emot kärlek, visa tacksamhet och på riktigt uppskatta en vänlig, varm gest – ja då är det förmodligen svårt för dig att vara generös på riktigt mot andra. Att ta emot kärlek kan vara allt från att besvara eller till och med ge ett leende till en okänd människa och våga känna hur det känns i kroppen. Om du är en generös människa fylls du av värme när du får ge och även när du får ta emot.

Generositet är motsatsen till egoism. En egoist är ointresserad av att ge utan baktanke. Denna baktanke känns och det blir aldrig riktigt äkta. Egoister har svårt för människor som bryr sig om andra och tycker att det är onödigt och fånigt med känslor och känsloyttringar.

Många jag möter är så innerligt rädda för att våga betyda något för någon annan. För mig är det en drivkraft – att betyda något för någon annan. Att få vara bästa vän, fru, kollega, väninnna, mamma, kompis, granne, medmänniska. Kort sagt att mitt sätt att behandla andra spelar roll. Det lämnar ett avtryck och kan förhoppningsvis påverka andra att fundera över hur de vill agera och vara. Hitta sitt sätt som känns rätt och riktigt för just dem.

Att vara en förebild, tydlig med en stark kärlek som grund är en av mina drivkrafter. Jag vill bry mig och jag vill vara omtänksam, men jag har lovat mig själv att inte bära andra längre. Konsten är att lära sig skillnaden och det är ett ämne som jag kommer att återkomma till här i bloggen under våren. Insikterna om denna skillnad har kommit till mig mer och mer. De har gett mig så många svar på frågor jag haft om varför jag emellanåt känt mig utnyttjad och besviken.

Något jag aldrig kommer sluta med är att vara generös. För mig är det navet i mig och en egenskap jag idag är stolt över att ha. Mina leenden räcker i många, många år framöver och mina kramar finns alltid att få. Ett stöttande ord går alltid att säga och mena. Att se andra människor är en självklarhet om man, som jag, en enda dag känns känslan av ensamhet och kyla.

Kort sagt, bloggen is back. Hoppas vi följs åt under 2018, som sagt. God fortsättning!

IMG_0730

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *