Att våga vara stolt

Tidig morgon i Kalmar. Varit ute och gått en powerwalk. Skönt. Det får mig att sortera mina tankar och komma på nya. Det är något visst med att se sin skugga i ljusskenet från en gatlampa, framför allt i sin gamla barndomsstad.

Funderar mycket på ett uppdrag jag nyligen hade. De som är aktörerna inom denna organisation är egentligen mer kompetenta som jag för de kan sin verksamhet, ändå vill man ha min hjälp att se hur de skulle kunna agera framåt. Varför tänker jag?

Jag tror mycket handlar om att ha förmågan att våga vara stolt. Stolt över det man uträttar, men framför allt om det man vill uträtta. Dessa underbara människor är jättestolta över vad de uträttar, men vågar inte riktigt vara stolta över sig själva och sina framtidsambitioner. Skulle kunna säga att de är tyngda av Jante och av att vara aktörer inom en  tjej-dominerad verksamhet.

När vi slåss på samma arena, oavsett om det handlar om publicitet, pengar, synlighet, uppmärksamhet eller existens, måste vi våga ta plats. Vi måste våga vara stolta över det vi åstadkommer och sluta be om ursäkt.

Det är svårt att våga vara stolt i vårt land för min erfarenhet är att då möts man med misstro och avundsjuka. Stolthet får inte misstas för kaxighet. Kaxighet är, i mina ögon, bara ett annat sätt att vara dryg på medan stolt är jag med värme och kärlek.

En sak har jag kommit på. Det är omöjligt att vara stolt om man vet med sig att man har fuskat längs vägen. Om man slarvat eller struntat i delar av sin leverans – då går det inte att vara stolt. En del tar då till kaxigheten som skydd för det är få som ifrågasätter en kaxig person. De har liksom en skyddszon omkring sig och vi som står utanför muttrar lite ”ja, ja, hen är sån”

Jag tror att kaxiga människor är rädda. Rädda för att bli synade och rädda för att någon ska avslöja deras tillkortakommande. Om du vet att du alltid gjort ditt bästa, mer kan ingen någonsin begära av dig, då kan du alltid vara stolt och gå med rak rygg. Det är inte så lätt om du egentligen vet att du borde agerat på ett annat sätt.

Det är tråkigt att så många upplever att det är så utmanande att vara duktig i Sverige. Det sätter spår. Flera jag pratar med berättar just detta – det är så utmanande att vara duktig, noga och flitig. Nästan skällsord. När vår omgivning vill få oss att lugna ner oss, inte vara så ordentliga och inte ha så höga ambitioner – då är det inte lätt att våga vara stolt. Då är det lättare att be om ursäkt och gå undan.

Jag har en målsättning – det är att få oss alla att våga vara stolta. Stolta över de vi är och det vi gör. Inte kaxiga eller mesiga – stolta. Med raka ryggar och öppna famnar. Vågar vi detta kommer vi få ännu bättre resultat, ännu fler kommer vilja sluta upp med oss och bakom oss. Våga ta plats – platsen finns, men allt för många kommer vilja få dig att tro att den är upptagen.

Nu går startskottet för fredagen och med den en magisk helg. Fundera på vad du har att vara stolt över och om du inte kommer på något, fundera på varför? Vem eller vad har fått dig att inte känna dig stolt. Gör en aktiv handlingsplan på hur du ska förändra ditt synsätt på dig själv och den du är. Trivs du med det du gör? Trivs du där du bor? Trivs du med den du är? Om inte, bestäm dig för att förändra. Livet är för kort för att du ska känna dig otrivsam. Du är värd att vara stolt, men det börjar med dig själv.

Jag är oerhört stolt att jag 06.17 masade mig ut i höstmörkret och lät den friska luften väcka mig. Tankarna kom och nu fick även du dem. Ta hand om dig och ha en fin fredag och en underbar helg. Det tänker jag ha.

Godmorgon världen och alla fina!

Godmorgon världen och alla fina!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.