Vem låter du påverka dig?

Jag skriver ofta om vikten av att ha en stark självkänsla och att veta vilka värderingar man har. Det är grundbulten i psykiskt välmående, men självklart finns andra saker som påverkar en som individ. En viktig faktor är vilka du har i din närmiljö, vilka du låter påverka dig.

Många av oss vill inte förstå hur starkt andra människor påverkar oss, och vi dem så klart. När jag växte upp var det ofta jag slogs av hur annorlunda jag tänkte och hur konstig jag kände mig. Idag förstår jag att mina värderingar som redan då fanns som små embryon inom mig inte stämde överens med min närmiljö. Det var helt säkert inte så att alla deras värderingar stred mot mina, men tillräckligt många för att jag skulle känna mig udda och annorlunda.

Hur hanterar man detta? Ja, antagligen på så många sätt som det finns individer, men vanliga sätt är att bli medgörlig – anpassa sig och vara tyst. Det var inte min melodi. Jag ifrågasatte och vart med ens oerhört jobbig att ha att göra med. Det kan man tysta på många olika sätt. Jag har varit med om kyla – total nonchalans är oerhört tufft att utsättas för värre än slag, som jag också upplevt. Slagen gick att ta på och det var lättare än den psykiska terrorn som tystnaden var.

Jag mötte även i unga år de som gav mig ett öra och lyssnade. Det betydde inte alls per automatik att vi hade samma uppfattningar om allt men de visade mig en respekt genom att vilja förstå vad jag menade, undrade eller tyckte. Där grundlades min inställning till att alla människor har rätt att bli lyssnade till. Att bli lyssnad till ökar möjligheterna att vilja förstå en annan synvinkel eller en annan åsikt.

I och med att åren har gått så har jag insett vikten av att ha en närmiljö som påverkar mig på rätt sätt. Som tillåter mig att ha olika uppfattningar om saker och ting, men som alltid vill förstå. Det kan ibland vara jobbigare än att bli ifrågasatt. Säger någon att jag har fel kan jag fortsätta hävda att jag har rätt utan att någon av oss blir klokare. Om någon istället säger: Vad grundar du din uppfattning på? Ja, då måste jag kunna svara för att på så sätt kunna få den andre att förstå. Då inser jag ibland att jag själv inte förstår riktigt. När det kommer fyra, fem, sex följdfrågor (enbart med syfte att förstå min uppfattning) och jag själv inte hittar svaren. Då kan det vara klokt att fördjupa sin egen kunskap.

Detta är oerhört viktigt i dagens samhälle med så mycket information, historier, nyheter, skvaller som när man synar dem är rena lögner eller enorma överdrifter. Detta med svag källgranskning är en utmaning i samhället som stort.

Min närmiljö vill jag ska innehålla människor med öppna, varma sinnen. Människor som bjuder in hellre än stänger ute. Människor med generositet istället för avundsjuka och missunnsamhet. Jag påverkas varje dag och jag påverkar varje dag. Jag vill bli påverkad och jag vill påverka.

Jag märker de som inte har så många att prata med, de har ofta dialoger i sitt eget huvud med sig själva och får då samma svar gång efter annan. Rätt självklart eller hur. Jag märker också de som bara har ja-sägare i sin omgivning. De blir nästan stötta om man ställer en fråga tillbaka. Sedan har du dem med nej-sägare, de vågar inte spänna bågen eller ha några visioner. De kollar sig över axeln för att kunna upptäcka vem som ska sticka kniven i dem nästa gång.

Vi har dem som bara umgås med homogent likasinnade. De blir nästan fundamentalistiska i sina uppfattningar och sura om du ber om fakta. De som tittar på sin respektive för att få ett tyst godkännande, en nick eller ett hummande svar som ok. De som kör över sina nära och kör sitt race fullkomligt omedvetna om hur deras egen familj mår.

Oj, exemplen kan bli många men kontentan av detta är. Var noga när du väljer vänner. Din släkt har du inte valt – den fick du på köpet vilket också betyder att du inte måste umgås med dem men än hur mycket du väljer. Oavsett vad normen i samhället säger så har du ett fritt val. Kan vara tufft, men trots allt ett val (ska skriva om detta i en kommande blogg).

Dina vänner däremot. De väljer dig och du väljer dem. På lika villkor är det fantastiskt. Din respektive har du också valt (hoppas jag innerligt) och där är det också härligt när relationen är i balans och på lika villkor.

Jag avslutar med ett säg som är så djupt om man vill förstå det på riktigt.
Du blir om de du dricker kaffe med” Med tanke på att vi och finländarna är de som dricker mest kaffe per capita i världen påverkas vi en hel del. Fortsätt dricka ditt kaffe (eller vad helst du föredrar) men gör det i rätt sällskap så du får fortsätta utvecklas, vara den du vill vara och må så bra som du förtjänar.

314_2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.