Att tappa eller behålla lusten…

Ibland sitter jag och tänker. Vem läser? Vem orkar lägga sin tid på att läsa mina tankar? Några rader om livet, ledarskap, personligheter och betraktelser. Jag blir så glad över alla kommentarer jag får – de flesta muntligen eller via mail. Sällan här på bloggen. Ibland är det svårt att veta vad jag ska välja att skriva om. Vad är intressant och vad är relevant. Idag blir ämnet – att tappa lusten.

Vad är det som gör att något som man verkligen tyckt om och gått in för med hull och hår tappar sin gnista? Förlorar sin glans, sin attraktion och sitt värde? Säkert kan det bero på massor av olika saker, men som var i livet man själv befinner sig och vad det är jag tappar lusten till. Jag kan se att det finns ett par saker som återkommer. I alla fall om jag ser till mig själv och de som jag coachar, arbetar med eller känner.

 1. Miljön
  Beroende på hur min närmiljö utvecklas kan min lust öka eller minska. Känner jag att vi utvecklas tillsammans eller frodas avundsjuka och missunnsamhet. När jag blivit tillräckligt bra – finns det utmaningar kvar eller infinner sig en känsla av bristande engagemang? Bristande från min sida eller från de jag har omkring mig.
  När det jag gör inte spelar någon roll för mig eller andra. När kicken och känslan av nytta försvinner tror jag att lusten också tar samma utväg.
  När jag lyckas – tycker min omgivning att det är kul för min skull, tycker de att jag förtjänar det eller anser de att jag hade tur?
 2. Uppskattning
  Det är en självklarhet att jag måste kunna bekräfta mig själv och se vinsten av det jag presterat, men om jag dag in och dag ut gör mitt bästa rakt ut i tomma intet är det betydligt svårare att hålla energinivån uppe och fortsätta att vara innovativ. Kreativitet behöver näring och jag tror att det är få saker som känns så härligt som att få beröm för sin attityd eller sitt agerande. Detta är något som många arbetstagare framhåller som viktigare än högre lön,så uppskattning är definitivt en lust-stärkare eller avtändare om den saknas.
 3. Syfte
  När vi vet varför vi tränar en extra gång, kontroll-läser en text en extra gång, inte tittar på klockan flera gånger i timmen, inte suckar av tristess och leda – ja det vet vi troligen vårt syfte. Syftet är avgörande. För mig är det nog det viktigaste. Framför allt när det kommer till bloggen och mina böcker. Jag vet varför jag skriver och jag vet vad jag vill uppnå med mina texter. Lyckas jag påverka någon att om än så lite, höja sitt egenvärde. Våga följa sina drömmar eller stå upp för sig själv mot andra – då har jag lyckats. Det är ibland något jag får påminna mig om när jag tappar inspirationen – att minnas hur ögonen på den andre personen lös när den förstod att den är fantastisk. Det viktigaste i ditt liv är att du förstår varför du gör det du gör och gillar det syftet. Annars är risken att du blir bitter och det är en oerhört tråkig egenskap.
 4. Framtidstro
  Det är viktigt att det jag gör leder någon vart och då bör jag veta vart jag vill. Om jag inte tror på min framtidsbild, om den saknar trovärdighet. Då blir det svårt att känna lust. Vem har sagt att det inte går? Vem har facit för morgondagen? Ingen jag känner, men många vill att just du och jag ska sänka våra ambitioner och drömmar för att inte sticka ut och tro att vi skulle kunna lyckas. Så klart vi kan – om vi är beredda att göra det som krävs och att inte ge oss. Om jag inte tror på min bild av imorgon så kommer jag definitivt att tappa lusten. Om min bild är suddig och otydlig så kommer jag inte orka kämpa för en sak är helt säker. Ingen dröm är en walk in the park. Tappar du tron så kommer det definitivt inte slå in. Så länge du vet att din sanning är lika sann som någon annans, men du väljer vilken du tror på. Din eller olyckskorparna.
 5. Driv
  Sist, men kanske viktigast. Du måste ha driv. Det är det som kallas disciplin och att kavla upp armarna. Alla dagar är inte rosenröda eller himmelsblå, men har du drivet kan du se dessa färger bakom det grådassiga som för dagen råder. Om du blundar kan du känna solen i ansiktet, även om det ösregnar ute, om du är villig att plocka fram drivet. Få saker är så härliga som att ha gjort något du tänkte låta bli av lättja.
  Då kan stoltheten nästan svämma över i stunden. Spara den känslan i ditt medvetande. Plocka fram den nästa gång som du tvekar. Ibland är det bara att göra det. Varken mer eller mindre. Bara göra det.
  Orkar du hålla i då kommer du definitivt att öka dina chanser att inte tappa lusten, modet eller tron. Den mest gemensamma nämnaren bland alla som lyckats med sina drömmar – oavsett bransch eller inriktning, är de som haft driv. Driv att ta dig ett steg närmare ditt mål. Ett steg i taget. En dag i taget. Närmare och närmare.

Det finns massor av fler parametrar när vi pratat om att upprätthålla lusten. Att ge och få kärlek, att vara modig, att inte lyssna på nej-sägare, att ständigt lära sig nya saker, att våga utvecklas, att våga göra fel och inte minst att våga lyckas.

Det är oerhört härligt när lusten finns där och infinner sig som en pirrande känsla. Oavsett om det handlar om en relation eller ett arbete, en utmaning eller ett uppdrag. Lusten är a och o. Se till att du vårdar lusten och gå ut och erövra världen. Den väntar på dig!

Beställ gärna ditt ex av någon av våra böcker http://wistromcoaching.se/bocker/

Beställ gärna ditt ex av någon av våra böcker
http://wistromcoaching.se/bocker/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.