Sluta se konsekvenser som hot och bestraffning!

”Man borde kanske ge en konsekvens” Jag vet inte hur många gånger jag under en arbetsvecka hör denna kommentar och i stort sett alltid med en negativ underton. Jag blir så trött – det är inte negativt med konsekvenser, inte heller positivt. En konsekvens är neutral. Det är effekten, det vill säga hur den landar hos dig – som gör att du upplever konsekvensen som endera negativ eller positiv. Varför förstår inte folk att allt vi gör skapar konsekvenser. ALLT!

Häromdagen arbetade jag hemifrån. Massor av saker hände under dagen. Väntade telefonsamtal och oväntade dialoger. Alla dessa ledde till olika konsekvenser eftersom så fort man gör något blir det ett resultat, alltså en konsekvens.

Jag har börjat tröttna på alla människor som tror att konsekvens alltid är hot eller bestraffning. Det är det inte. Konsekvens betyder helt enkelt ”resultatet av ett beteende” Huruvida resultatet påverkar dig positivt eller negativt har inte ingenting med själva konsekvensen att göra. Det är hur du uppfattar det som händer. Låt mig ta några exempel:

Min man var i veckan iväg och arbetade. Han kom hem med en present till mig. Den presenten var en konsekvens av hur jag betett mig.Om han inte uppskattade hur jag är, hur jag beter mig. Tror ni jag skulle fått en present då? Att få detta, denna konsekvens var rakt av positivt för mig eftersom jag upplevde det så.
Ett annat exempel, inte negativt men något som innebär extra jobb för oss,
är att vi bytt bank. Då behöver vi se över våra autogiron och e-fakturor. Det är något som tar tid, men att kalla det bestraffning eller hot vore sannerligen fel. Det är en konsekvens av vårt beteende – vi har valt att byta bank.

När saker och ting sker av positiv karaktär är det sällan någon som kommenterar det som att konsekvensen blev positiv, bra, rolig eller fantastisk. Då var det endera välförtjänt eller ren tur. Däremot när det inte går bra eller vi tycker att resultatet blir fel – ja då är vi genast där och pratar om konsekvens. Inte konstigt att många då tycker att det ordet är obehagligt och tråkigt.

Vi behöver förstå att när vi inte vågar ge konsekvenser uppmuntrar vi till flathet och passivitet. Det är många gånger vi kommenterar händelser som sker i vårt samhälle och klagar över att ”man” inte vågar ge konsekvenser när det skulle behövas. Jag håller med. Vi är fega som ledare och det oavsett om det handlar om negativa eller positiva händelser. Jag kan uppleva att vi saknar civil kurage.

Min erfarenhet är att vi ofta faller för grupptrycket och vill/vågar inte sticka ut. När någon beter sig illa vågar vi inte vara tillräckligt tydliga för då kanske några tycker att vi är orättvisa eller för tuffa. Just att vara för tuff är det många som kommenterar om ledare som egentligen bara är tydliga. I vårt ”landet lagom”
är det dessutom sällan bra att hylla de som är duktiga, de som gjort något exceptionellt eller de som kämpat extra mycket. Då ska vi ligga lite lågt så ingen tar illa upp och känner sig åsidosatt.

Skulle vi däremot kommentera de som slarvar, slöar och inte gör sitt bästa då visar man inte medmänsklighet utan är negativ och hård. Påpekar jag som ledare en dålig attityd, som drar ner humöret och stämningen för alla i omgivningen då är jag för petig och elak.

Alla våra beteenden leder till konsekvenser. Generella beteenden i samhället leder till konsekvenser som drabbar många. Enskilda beteenden kanske med lite tur bara drabbar mig personligen. Tar jag hand om mig och min hälsa resulterar det oftast i bra konsekvenser för mig själv i fråga om välmående. Slarvar jag blir resultatet det motsatta. Är jag schysst blir konsekvensen bra och härliga relationer – är jag en dryg jäkel är jag sällan den mest uppskattade i gänget.

Jag tror det viktigaste är att förstå att konsekvenser inte är hot eller bestraffningar. Konsekvenser är. Det är mitt och ditt ansvar att förstå hur våra beteenden påverkar oss själva och andra. Vilka konsekvenser de leder till. Om vi inte gillar effekten av konsekvenserna är det viktigt att försöka förstå vilka eller vilket av våra beteenden som skapat detta och ändra på dem. Antingen ändra beteendena eller inse vad de leder till och acceptera det.

Att klaga över vilka konsekvenser våra beteenden leder till eller vad andras beteenden leder till brukar sällan, om än aldrig, hjälpa. Att förstå och agera är rätt medicin för att få de resultat du önskar istället för att klaga över att det blir som det blir. Återigen – allt vi gör leder till konsekvenser. För mig det intelligent att förstå vad ens ageranden leder till för konsekvenser, men sluta se konsekvenser som något negativt eller hotfullt.

De är – inget annat.

PS går man långt i skogen kan konsekvensen bli mycket svamp eller lång väg för ingenting…

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.