Att göra sina val i rätt riktning

Jag hörde ett underbart citat idag som hade med banting och dieter att göra. Det lät ungefär: ”Jag följer ingen diet – jag väljer vad jag äter utifrån mina mål”. Får erkänna att jag älskade innebörden av det. Inte just kring mat utan i livet som helhet. Tänk om vi alla tänkte lite mer så: ”Jag gör mina val utifrån de mål jag har satt upp”. Det gäller verkligen allt.

Problematiken uppstår rätt omgående. Det är allt för många som inte har satt upp några mål för sig själva. Då är det nästan omöjligt att välja rätt, framför allt i en värld där valmöjligheterna bara ökar från dag till dag. Många jag möter vet tyvärr inte vad de vill uppnå med sitt liv och dessa har en tendens att bli provocerade av andra som vet. Det är som att de blir frustrerade och tycker att livet är orättvist och trist eftersom de inte har samma tydliga målbild. Det är lite intressant för dessa människor brukar dessutom ha en sak riktigt klart för sig, nämligen vad de INTE vill.

Jag brukar likna det med att stå i taxikön på Arlanda och vänta på en taxi.
När det äntligen blir din tur så hoppar du in i baksätet. Det är alldeles tyst i bilen. Efter en liten stund vänder sig en smått förvånad taxi-chaufför sig om och tittar med en konstig blick på dig. Du tittar tillbaka och undrar varför hen ser så konstig ut. Efter ytterligare någon sekund så säger chauffören: – Vart vill du åka?
Du svarar: – Vet inte, men jag vill inte till Södertälje.

Helt ärligt, vart ska chauffören köra dig? Samma sak är det med livet. Livet själv vet inte vart du vill. Om du inte informerar livet om vart du vill, hur ska det då kunna föra dig dit? Nu kanske du protesterar och menar så enkelt är det inte. Jo, säger jag. Det är det, men det innebär inte att det är utan insats från din sida. Fast starten är precis så enkel. Du måste ställa in en riktning på din livs-kompass.

Idag pratade jag med en gammal väninna och hon sitter i en tuff situation kring sitt arbete. Hur vill du att det ska se ut om tre år, frågade jag. Det blev nästan otäckt tyst. Det visade sig att det visste hon inte, men som så många andra visste hon exakt vad hon var missnöjd med, vad som inte kändes bra och vad hon inte ville.

Du har ett ansvar att veta vart du vill och varför. Att du vet varför är avgörande för att du ska ge det lilla extra när det blir lite tufft och motigt vilket det alltid blir på resan genom livet.

När du vet vad du vill och vart du är på väg är det lättare att göra val som gynnar dig. Val som för dig närmare ditt mål. Det betyder inte att jag uppmuntrar till egoism, tvärtom. De flesta av oss vet att tillsammans är mycket roligare än ensam och väldigt få människor når sina mål utan stöd, hjälp och support av andra. Detta oavsett vart du är på väg. Då fungerar det inte att vara egoist och ha egoistiska beteenden, utan det handlar om vara på ett sätt som gör att andra har lust att vara med, hjälpa till och glädjas över att lyckas.

Vi gör många val varje dag, ungefär 65 000 för att vara exakt. Varje gång vi tänker en tanke kan vi göra ett aktivt val. Det är väldigt få som tror att det är möjligt och ännu färre som verkligen gör det. OM du väljer att tro på det och OM du skulle göra så skulle du snart inse hur mycket mer du kan påverka och hur mycket mer du kan styra ditt liv, ditt humör, dina resultat och ditt välmående. Då skulle du se till att alla dina val gynnar dina mål.

Jag har hela mitt liv haft tydliga målbilder. I våras fick mina en törn och det tog en stund innan livet slutat gunga och de nya, bättre målbilderna började ta form. Idag är de tydliga och klara. Idag vet jag vart jag är på väg och varför. Känslan är underbar och för mig helt avgörande för att må bra. När det gungade och bilden av min framtid var oskarp tog varje val massor av energi just av den anledningen att jag inte var säker på att det var rätt val utifrån vart jag ville.

Nu vädrar jag morgonluft och med ens blir de val jag gör mycket lättare att göra, lättare att leva upp till och lättare att förstå. Energi-depåerna fylls på och kompassen är återigen rätt inställd. Framåt. En härlig känsla som jag hoppas du också känner. Jag hoppas du vet vart du är på väg och varför. Personligen tycker jag att det är du skyldig dig själv, du har fått ett liv. Ett liv som blir både lättare och roligare att leva om du vet vart du ska och varför.
Jag lovar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.