Om jag blundar slipper jag se…

Tidig morgon. Höstdimman håller så sakta på att lätta och vi rullar ner till vårt färjeläger för att ta 6-färjan till fastlandet. Det är lugnt och stilla. Helt plötsligt bryts tystnaden av att en mindre skåpbil kommer och blåser om oss där vi står parkerade. Den kör knappt 100 meter framför oss, bromsar kraftigt in och parkerar vid sidan om en hög syrenhäck.

Ur bilen kliver en ung man, slänger nonchalant igen dörren, tänder en cigarett och går de knappa 100 meter upp mot oss och busshållplatsen. Jag inser att han kommer låta den firmabil han kör stå resten av dagen. Det är ingen parkeringsplats. Bilen är till viss del i vägen för andra, men det är smidigt och bra för honom. Hur det påverkar andra verkar vara totalt ointressant för honom. Blir jag förvånad? Nej, tyvärr inte.

Jag ser detta beteende varje dag i vårt samhälle. Människor som tycker sig ha rätten att själva avgöra hur viktiga regler är och till vilken grad de ska efterlevas. Vi åker ombord på färjan och där läser jag en artikel om en lastbilschaufför som under gårdagen fått frispel på E6:an och till och med misshandlat en förare av en personbil. Det påminner mig om hur söndagseftermiddagarna från Norrtälje till Stockholm brukar se ut.

Det är 2-1-2 väg, ni vet med ömsom två filer och ömsom 1. Min förståelse och övertygelse är att när det är två-filigt så kör fordonen i just två filer för att när det blir en fil köra i samma. Rätt? Döm om min förvåning när jag allt för ofta upptäcker lastbilar som lägger sig mitt emellan de båda filerna och gör att det går bara att köra en-filigt fast det är två-filigt. Med vilken rätt har de att bestämma att här kör vi som de vill?

Är på ett konferensställe vid Arlanda. Folk fikar och det finns ett brett utbud på vad som erbjuds. En del är som hökar. Kastar sig över de som bjuds, men lämnar massor när de går tillbaka till sina möten. Jag tänker stilla – har de aldrig sett mat förr?
Samma sak vid hotellfrukostar. Det är som för att det är gratis så tar man så mycket som möjligt av allt, men äts det upp? Vem bryr sig.

Det står folk utanför entréer och röker. På de flesta ställen finns tydliga ”papperskorgar” för cigaretter anpassade för att kunna släcka dem. Används dessa? Ja, av en del, men allt för många slänger dem på marken och trampar på dem istället.

På arbetsplatser existerar jargonger, vissa riktigt obehagliga. Sexuella undertoner eller där man mellan raderna hänger ut varandra. Lite skämt får man tåla. Var inte så känslig. Har du ingen humor? Jo, jag har humor, men hur vet du hur den där sarkastiska kommentaren landar hos mig? Jag hör ofta: ”i vår bransch är det så”. Jaha, varför då och hur länge ska det fortsätta brukar jag fråga och blir genast jobbig.

Alla dessa företag som lägger mer miljoner för att arbeta fram värderingar och värdegrund, bara för att inte göra något när någon bryter mot dem. Ungefär som att de ska finnas, men ingen begriper varför.

I sociala medier frodas elakheter och jävliga kommentarer sprids som fröer för vinden. Vi blir mer och mer hårdhudade och det som för 10 år sedan skulle skapat rubriker om förtal passerar idag som om ingenting har hänt. Gömda bakom skärmen blir många totalt hämningslösa och verkar tappa all form av empati och kärlek.

Usch, jag skulle kunna räkna upp så många exempel där folk tar sig friheter att bete sig som det passar dem. Tolkar regler som det passar dem. Varifrån kommer dessa beteenden? För mig är det självklart. Detta grundläggs i barndomen och hemma. Barn lär och gör som föräldrar gör. I vuxen ålder gnäller vi på de unga, men hur ska de kunna bli annorlunda när vuxna beter sig minst lika illa eller värre.

Alla dessa i exemplen ovan är vuxna människor, en del till åren andra åtminstone på andra sidan 25. Då är man i min värld vuxen och borde veta bättre.

Vi frågar oss ofta varför vårt samhälle ser ut som det gör. Är det verkligen konstigt? I en värld där egoismen och sätt dig själv först råder så föder och göder vi dessa beteenden varje dag. Vi bryr oss inte så länge det inte drabbar oss själva. Då går topplocket.

Det borde vara självklart att vilja göra rätt och vilja ha det rent, fräscht och trevligt omkring oss. Självklart att hjälpa varandra och ha ett generöst sinne. När vi bara tänker på oss själva skapas ett otäckt samhälle. Ett samhälle där extremism och hat frodas.
Extremism börjar alltid i det lilla. Det börjar i egoism och självupptagenhet, med småsaker och i detaljer. Sätter vi inte ner foten där och säger stopp kan det vara försent den dag vi väljer att vakna.

Ni kanske tycker att det är skitsaker jag berör ovan, men jag tycker inte det.
Allt detta sänder ut signaler. Signaler på att vi kan struntar i andra och göra som vi själva vill. Skulle jag ta upp allvarligare saker här ovan skulle ni alla hålla med och tycka att det är fruktansvärt, men det handlar om att förstå att det börjar med dessa små. Dessa till synes obetydliga.

Jag tycker det är hög tid att vakna. Det är de små striderna som är värda att ta för då kan vi undvika de stora. Blundar vi idag av lättja är risken stor att vi blundar av rädsla imorgon. Snälla öppna ögonen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.