Integritet

Integritet är ett spännande ord och något som många inte verkar förstå vad det betyder och vad det innebär i verkligheten. Hur månar du din integritet och hur lättköpt är du när det kommer till kritan? Tillhör du dem som inte tycker sig ha några val eller står du för dina värderingar även när det blåser?Vad betyder egentligen integritet? Enligt Wikipedia är benämningen (när vi pratar om egenskapen integritet) följande:

Integritet (egenskap), innebär att någonting är väl sammanhängande och motsägelsefritt

Jag gillar den förklaringen. I förra veckan körde jag min utbildning VM-jag och när jag pratar om självkänsla så hävdar jag att människor med låg självkänsla uppvisar ett ”kappvändarbeteende”, det vill säga de håller med den person de pratat med sist eller umgåtts med sist. Så långt ifrån att värna sin integritet som du kan komma. Jag hävdar nämligen att människor med hög självkänsla är måna om att värna sin integritet och vågar stå för sin uppfattning. En uppfattning, som inte ändras beroende på sällskap eller konstellation.

I min närhet har jag en s.k väninna som just nu upplever en turbulent period i sitt liv. Hon vet inte riktigt hur den närmaste framtiden kommer att te sig och har använt mitt öra vid ett flertal tillfällen. Det är absolut helt ok för mig, kan jag stötta så gärna. Döm om min förvåning när jag dagen efter vårt samtal ser henne hänga (som det så modernt heter) med just de personerna som hon vet har framtidens facit i sina händer. Samma personer som hon dagen innan uttalat sin skepsis kring och oro för. Det enda jag kan inse är att hon inte har någon integritet och inte vågar stå för något.

En del vill hävda att det beror på var man bor. Jag vet inte om det stämmer. Det enda jag vet är att människor som inte vågar följa en röd tråd i sina liv blir inte trovärdiga eller trygga. Det värsta är att de kommer i de flesta fall skylla sin osäkerhet på omgivningen och andra istället för att fundera över sitt egna beteende.

Under denna turbulenta vår har jag märkt vilka som vågar stå för något och vilka som också uttalat ställer upp. Det är skönt och det är alltid när saker och ting hamnar i skarpt läge intressant att se vilka som förvånar. Inte sällan är det ”fel” personer som kommer finnas där och stötta. Med ”fel” menar jag inte de som du hade tänkt dig utan positiva överraskningar. Tyvärr märks det också vilka som sviker – de som du kanske trodde skulle finnas där visar sig inte finnas kvar när saker och ting, förutsättningar förändras.

Det märks så tydligt när det gungar att de flesta är sig själva närmast, eller sin plånbok, kanske jag till och med ska uttrycka det. Då är det härligt att få bli positivt överraskad av de som står upp, har en uppfattning och vågar stå för den. Stöttar och hjälper till på sätt man inte förväntat sig.

När det handlar om mig själv har jag insett att om jag inte står för den jag är så kommer jag aldrig att känna harmoni och lugn. Denna vår har jag utsatt mig själv för tuffa prövningar och snart är jag i mål. Det känns oerhört skönt att jag kan se mig själv i spegeln och stå för den jag är och mina val och ageranden. Det betyder att jag har en integritet – jag vänder inte kappan efter vinden utan vågar vara obehaglig tydlig och rak även när andra tydligt visar att de önskat att jag gjorde annorlunda.

Dessa andra, det är inte deras blick jag möter i spegeln om kvällen. Det är min. Jag kan inte låta bli att fundera på hur det känns för min s.k väninna att möta sin blick ikväll när hon kommer hem. Endera ljög hon för mig igår eller så ljuger hon för dem ikväll. En sak är säker – oavsett vem hon ljuger för så ljuger hon för sig själv. Ett riktigt klassiskt kappvändar-beteende. Arbeta på att stärka din självkänsla så behöver du inte hamna i situationer som denna. Då kommer din inre navigator att leda dig rätt – det som är rätt för dig. Där, i de svaren, kommer din framtid, harmoni, trygghet och kärlek att finnas. Vågar du se, känna och höra så kan du få de svar du söker och de lösningar du letar. Blundar du och ljuger för dig själv kommer du inte en millimeter närmare sanningen som finns inom dig.

Du väljer vilken framtid du önskar. Du väljer hur viktigt det är att ha en stark integritet. Jag vet hur viktigt det är för mig – vet du hur viktigt det är för dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.