Tänk hur ens uppfattning kan vända…

Sitter och slö-tittar på TV. Ser en av de senare reklaminslagen för Triss där en man uppgraderar sig till business class efter sin triss-vinst. Det i sig är väl absolut inget fel tycker jag. Vad jag reagerar på är hur han uttrycker sig innan sin vinst.

Före ni nu eventuellt börjar argumentera – jag vet att det är en reklamsnutt, men den säger oerhört mycket om hur människor agerar/reagerar i livet. Innan han (jag refererar nu till reklamen) är han oerhört negativ och direkt kritisk till de som ”betalar 10 ggr så mycket för business class för att komma fram samtidigt”, för att sedan glida in och verkligen visa hur nöjd han är över att nu kunna kvala in i den främre kabinen.

Vad säger detta om oss människor? Går allt att köpa för pengar? Frågan vi ställer oss allt för sällan – vad har jag för värderingar? Hur kan jag å ena sidan stå och vara oerhört kategorisk och tydlig för att i nästa, när det gynnar mig, vända kappan efter vinden.

Jag tror att detta är ett av våra stora problem här i världen. Vi är för få som vågar stå upp för något och sedan stå kvar för dessa värderingar, uppfattningar, beteenden eller ageranden. Uttrycket – allt går att köpas för pengar verkar allt för många gånger stämma.

Vi har uppfattningar om allt från himmel till jord: om hur vissa kedjor behandlar sin personal, var andra tillverkar sina produkter eller vilka som stöttar vissa organisationer. Det är bra att vi har uppfattningar – bara vi står för dem även när det gäller oss själva.

Det är lätt att tycka och tänka om saker och ting så länge jag inte behöver ta en personlig ställning och kanske eventuellt till och med kunna förklara den. Försvara ska ingen behöva göra tycker jag – den fria tanken är livsviktig, men du må kunna förstå varför du tycker som du gör och förklara din synpunkt. Framför allt när det i verkligheten istället verkar så att vi kan vända den berömda kappan efter det håll det blåser hårdast just nu.

Att kunna vara storsint och kunna ändra uppfattning är en sak, men att ”bara” ändra uppfattning för att det passar en själv är det jag riktar kritiken mot. Det mest intelligenta en människa kan göra är att våga ändra uppfattning när det presenteras ny fakta. Jag vill förtydliga detta för det är inte det som jag pratar om.

Jag tänker på ”vardags-skitprat”, i min värld avundsjuka och missunnsamhet. Där det tisslas och tasslas om huruvida människor väljer att köpa ny bil, resa bort, nya kläder, bo på hotell, äta god mat, ta ett glas vin en vardagskväll, unna sig en skönhetsbehandling eller vad helst det kan vara som så oerhört få skulle tacka nej till själva om de fick chansen.

Avundsjuka är en sjukdom som bara kostar den som har den energiläckage och skapar bitterhet. Livet är för kort för det. Njut istället. Unna de som kan göra lyxiga saker i vardagen att göra det och arbeta istället på att skapa ditt liv på det sätt du kan och vill. Ingen avundsjuk har någonsin fått det bättre ställt av att klaga på andra (och kom i håg vad jag pratar om nu – vardagslyx). Vare sig jag eller du kommer få det bättre ställt för att andra låter bli att unna sig, däremot kommer både du och jag må bättre om vi slutar bry oss och fokuserar på oss själva.

Om vi dessutom la all denna kraft vi idag lägger på skitsaker på viktiga frågor istället, då skulle vi kunna arbeta för en förändring på riktigt. Påverka där det verkligen betyder något. Jag tror inte vi kommer göra det om vårt fokus ligger så snävt som det jag nyss pratade om. Lyft blicken och se det som betyder något. Engagera dig där istället och låt folk få unna sig det de önskar. Att njuta i vardagen betyder nämligen inte att jag skiter i omvärlden. Jag väljer bara vart min energi ska fokuseras och vart den gör bäst nytta.

Trevlig Valborg och njut efter bästa egna förmågan. Det lovar jag att göra!

En reaktion på “Tänk hur ens uppfattning kan vända…

  1. Du är klok och utmanar som alltid … dina texter inspirerar att tänja tanken och förståelsen en bit till … Önskar dej en fantastiskt njutningsfull Valborgsmäss

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.