Rätt miljö

Sitter och reflekterar över hur viktigt det är med rätt miljö för att må bra, känna harmoni och kunna topp-prestera. Det är något som så många underskattar och inte riktigt vill förstå vad det betyder och hur det påverkar.

Ikväll, torsdag kväll sitter jag ute i skärgården. Vattnet är spegelblankt. Solen har gått ner, men ännu glittrar solkatterna i vattenytan. De senaste veckorna har innehållit i stort sett alla känslor som jag kan erinra mig ha. Högsta lycka och djupaste sorg. Glädje och svek. Utmaningar och vardagslunk. Allt i en salig röra och blandning. Vad är det som avgör om vi orkar eller inte? Vad är det som påverkar oss att klara av att bita ihop och fortsätta kämpa eller att vika ner oss och ge upp?

Mycket handlar om rätt miljö. Rätt miljö är så mycket. Den fysiska omkring oss – jag personligen mår inte bra om det är för rörigt omkring mig. Om jag inte har vissa saker på rätt ställe mm. Då blir jag stressad. Det handlar också om den mentala miljön. När det är tufft – har jag ett skyddsnät som stöttar och peppar på rätt sätt, eller har jag människor som tycker synd om mig i min närhet. Något som inte ger mig något, tvärtom något som långsamt drar mig längre och längre ner.

Nyligt har livet var lite tufft – då har jag sett vilka som i tuffa situationer vill ge energi (för kan – det kan alla men vill..). Det är för mig rätt mental miljö att vistas i – en miljö där jag tillåts att landa och vara ledsen, men som också pushar mig att rycka upp mig för att inte fastna i ältande. Ältande är ett träsk som lätt blir som kvicksand – vilket inte gynnar någon. Det häftiga är att vi behöver inte ens vara fysiskt på samma ställe, utan vi kan genom hur vi kommunicerar känna om någon vill lyfta oss eller ”bara” visa sympati.

Sympati är ofta missuppfattas som positivt. Det är tvärtom destruktivt enligt mitt sätt att se det. Jag föredrar empati – där någon genuint vill förstå hur den andre känner det och genom sitt sätt att agera vill höja energi-nivåen hos den andre. Det kan vara en kommentar, en kram eller ett leende. Mer än så behövs sällan.

När så livet är fantastisk – vilket det tack och lov är oftare (enligt mig i alla fall) då är vi också beroende av att miljön omkring oss låter oss njuta, växa och utvecklas. När vi har medvind är det skönt att slippa de avundsjuka och ogina kommentarer som vi tyvärr allt för ofta utsätts för. Då är det underbart att höra de genuint äkta kommentarerna som gläds å våra vägnar.

Rätt miljö är viktigare än vad vi vill tro. Rätt fysisk miljö – för mig havet, skärgården, den friska luften, men också storstadspulsen (därför älskar jag Stockholm och New York).
Du är skyldig dig själv att veta vilken miljö som är rätt för dig. När mår du som bäst? Befinner du dig där ofta eller allt för sällan? Bara du vet.

Rätt psykisk miljö – att få växa och utvecklas. Att ha människor som står upp för en och stöttar. Gläds och peppar. Ovärderligt för att mentalt orka med en värld där ondska fått allt för mycket fäste. Var rädd om dig själv. Måna om att ha rätt nätverk. Det finns få saker som är så ovärderligt som riktiga vänner. De som vågar stå upp för dig när det blåser, skydda dig när det vankas fara och jubla när du lyckas. Har du sådan vänner – håll hårt i dem. De är värda sin vikt i guld.

Jag har ett antal. Ni vet vilka ni är, och jag hoppas ni vet att jag älskar er. Många gånger finns ni bakom mig och i mitt medvetande, förhoppningsvis finns jag hos er i motsvarande grad. Oavsett. TACK. Ni förgyller mitt liv. Livet är underbart, men vi är ofta för snåla med att visa vår uppskattning därför vill jag hylla riktig vänskap. När livet gungar och det blåser. De som vågar stå där då – det är de som är din rätta miljö. Hitta dem. Håll i dem och uppskatta dem.

Nu är jag redo för nästa utmaning. Håll i er – jag laddar om

4 reaktion på “Rätt miljö

 1. Så kloka ord , som sätter fart på mina tankar … var mår jag bra … var presterar och skrattar jag mest …med vem/ vilka vill jag umgås … dags att välja ..tack Lotta för all energi du erbjuder oss läsare ❤️❤️❤️❤️

 2. Att vakna på måndagsmorgon känna pirr och glädje att åka till jobbet hjälper mig så mycket att kunna ge och glädjas av allt runt omkring mig. Att jag bytt jobb, fått så mycket hjälp av dig Lotta och tro på mig själv får jag uppleva en härlig berg och dalbana. Det går upp och ned och snurrar en massa men jag kommer alltid ur karusellen med nya lärdomar och insikter precis som jag vill att livet ska vara. Kram världens bästa Lotta

 3. Du har hjälpt mig till många insikter och peppat att våga ta viktiga steg och obekväma beslut. Du har lärt mig inse värdet av konsekvenser. Tack för att du lärt mig leva ett bättre liv.

 4. Jag håller med på sätt och vis.
  Psykiskt kan man vara på rätt plats men fysiskt på fel.
  Oftast har det att göra med pengar.
  Jag skulle mer än gärna ge upp allt för att vara fysiskt på min plats, men då ger jag upp allt annat som jag psykiskt mår bra av!
  Ibland går inte ekvationen ihop, jag skulle önskat att mitt liv såg lite annorlunda ut, men för det krävs det pengar.
  Jag är där med min familj om 4 år igen.
  Då är jag på rätt ställe för alla sinnen.
  Tills dess gör jag det som jag kan för att hålla balansen på linan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.