Har du hört att…

Skvaller, rykten och spekulationer. Gissningar, antaganden och myter. Vad är rätt och vad är fel? I dagens samhälle är vi oerhört utsatta när någon bestämmer sig för att skapa rubriker – oavsett om det är sant eller inte. När det ”rätta” svaret inte är något man gillar? Ja då kan det väl ändå inte stämma?

Klimatet i vårt samhälle är tufft. Det är ingen nyhet, men det verkar verkligen inte bli lättare. Personligen är jag av den karaktären att om jag vill veta, ja då frågar jag. Kan jag inte fråga personligen så söker jag fakta. Dessvärre märker jag att många då istället börjar att gissa och spekulera. Detta är direkt farligt och spär ofta på redan överdrivna eller fabricerade rädslor. Det ter sig nästan så att det är helt ok att sprida vad som helst – via mun-mot-mun metoden, sms, inlägg på FB eller andra sociala medier.

Vi har flera gånger senaste tiden läst om hur vi brister i vårt granskande av källor när vi pratar stora samhällsfrågor och påståenden. Till och med i ett av världens mäktigaste länder sitter en man i toppen som introducerat fenomenet ”Alternetive facts”. Skrämmande. Jag minns när det oerhört tragiska terrordådet inträffade i Stockholm så ”räckte” det inte med lastbilsdådet utan snabbt spreds direkta felaktigheter i form av skottlossning mm. Panik utbröt på flera ställen – helt i onödan. Detta är att spela efter de ondas regler och det kommer inte gynna oss, tvärtom.

Nu behöver vi inte gå så här långt för att inse och förstå hur illa skvaller och rykten kan göra för människor som hamnar i skottgluggen. Uttrycket ”ingen rök utan eld” brukar också ryktesspridare älska att slänga sig med, för då har de någon slags legitimitet för sina uttalanden, som de egentligen inte vet om de stämmer eller ej. Att hamna här i skottgluggen för elaka tungor kan knäcka den starkaste och det är oerhört irriterande när det oftast hade kunnat redas ut om någon bara hade ställt en fråga istället för att fortsätta spekulera.

Allt vi inte känner till, det vi inte förstår och det vi tycker är annorlunda har en tendens att skvallras om istället för att ta reda på fakta och vad som egentligen stämmer. Många människor som jag mött genom åren som har en bakgrund utanför Sveriges gränser kan vittna om hur många gånger de har fått döda myter om hur de är och hur de kommer att bete sig.

Det finns alltid två sidor på ett mynt, två sanningar, men bara en sak som är sant (om vi håller oss till fakta). Många gånger är man bara intresserad av den version som passar en själv. Är det någon som man tycker illa om eller är avundsjuk på så är det extra roligt att spekulera och sprida vidare. Alla vi som någon gång lekt visk-leken vet hur en initial mening vänds, vrids, tvistas tills den kommer till sista personen i länken.

Jag är inte Guds bästa barn, jag har säkert använt mig av felaktig information i vissa situationer, men jag vet att jag om jag verkligen vill förstå behöver jag fortsätta att ställa frågor tills dess att det inte finns några fler att ställa eller fler att fråga. Gör man så brukar man alltid få fram det som är sant och kan då förhålla sig till det och sätta punkt.

Är det för komplicerat och invecklat kan man också nöja sig med att förstå att man inte förstår och sluta älta. Vissa bloggars kommentarsfält är rent otäcka att läsa för det läses in så mycket mellan raderna att man, iallafall jag, blir mörkrädd. Samhällsklimatet och de fabricerade rädslorna göds och får starkare och starkare fäste. Samtidigt sitter människor och fikar, med vänner och spekulerar, skvallrar och gottar sig. Vad är det som gör att så många människor bara känner sig själva bra om andra är sämre än dem?

Jag önskar att vi kunde höja vår vilja att ge kärlek och omtanke. Har någon råkat illa ut är det rätt troligt att hen mår dåligt, kanske till och med är knäckt. Att då höra rykten, dessutom fullständigt tagna ur det blå, kommer inte hjälpa hen att komma tillbaka på fötter. Det vore härligt om vi istället för snackade skit om varandra, pratade med varandra. Jag förstår att vi kan inte älska alla på jorden, men vi kan visa varandra så mycket respekt att inte sprida skvaller och skitprat för egen vinnings skull. Då tror jag att alla, både vi som mår bra och de som mår illa kommer ha lättare att möta en ljus framtid. Det borde vara det enda vi tillsammans önskar att sträva efter. Har jag hört…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.