Att hitta kraft när livet drabbar oss!

Varje dag drabbar livet oss alla. På gott och på ont. Emellanåt lite mer än vanligt.
Vi reagerar olika när det som sker är något av godo eller något av ondo. Vad det beror på är säkert bottnat i mycket, men en sak som jag har med mig och tänker ofta på är:
Om du inte tokas av framgång – knäcks du inte av en motgång!

När det goda sker kan jag se att det finns tre sätt att reagera. Antingen fnyser vi bort det som – äsch, det var väl inget märkvärdigt, eller så får många hybris och växer med framgången över sig själva och allt omkring. Det tredje och sunda sättet är att självklart glädjas utan att tappa fotfästet. Genom åren har livet så klart drabbat mig likväl som dig. När jag tittar tillbaka på mig själv (efterklok är det enklaste som finns – eller hur) så kan jag se hur jag tokades av framgångar när min självkänsla var svag, för att inte säga direkt obefintlig för att också falla totalt när jag misslyckades.

Gamla jag sökte framgången så desperat att det kändes som det enda möjliga för mig att kunna existera och ha ett berättigande. När jag fick framgången sög jag desperat i mig den och tillät mig tänka tankar om mig själv som jag annars var oerhört långt ifrån. ”Asså – jag är så bra”, ”detta kan jag nu” och ”de skulle inte klara sig utan mig”. Det gav en känsla av tillfredställelse för stunden och jag kan minnas att i korta stunder kände jag mig nästan oövervinnerlig.

Andra gånger när livet drabbade mig positivt, låt säga att jag fick en kommentar om mitt utseende eller kläder, då kunde jag nästan bli förnärmad och fnysa. Det gick inte att ta in, där var motståndet så uppbyggt och grundligt att jag skämdes nästan över vad jag fick höra. Inget av dessa reaktioner är vare sig bra, rätt eller hälsosam. Det har jag lärt mig, den hårda vägen.

Risken när man flyger för högt och för fort är att fallet blir så hårt och gör dubbelt ont. När man blir fartblind känns alltid smällar mycket mer och får även då oproportionerliga reaktioner hos en själv. Från att vara fullkomligt odödlig blir man värdelös och inget värd. Från succé till fiasko på ett par sekunder. Ännu ett bevis på dålig självkänsla för när vi saknar självkänsla har vi oftast en skev självbild.

Jag vill vara tydlig med att självklart snuddar jag vid dessa tankar även idag när livet drabbar mig, men idag har jag en större distans till mig själv och ett närverk fullt av kärlek. En kärlek som plockar ner mig när jag börjar flyga för högt och lyfter mig när jag är på väg att falla. Ovärderligt för att vara frisk mentalt. När något häftigt händer ska man, nej MÅSTE MAN låta sig njuta och glädjas utan att få fnatt totalt och gå till världshärskare och när något jävligt händer MÅSTE MAN få vara riktigt jävla ledsen och tycka att det känns som att livet är skit.

Jag har helt nyligen varit i dessa tillstånd – båda två. Idag, med en starkare självkänsla än tidigare i livet, har jag tagit igenom båda dessa utan allt för många hybristankar eller skrubbade knän.
För inte så länge sedan lyckades jag med att landa ett stort projekt och en kort stund kände jag att, nu är det bara guld och gröna skogar – då nöp min verklighet mig i örat och sa åt mig att kom ihåg att du inte gjort detta själv. Var tacksam för all hjälp och stöd på vägen till framgång. Detta gjorde att jag inte tokades av framgången utan fortsatte jobba målmedvetet mot slutmålet.
Nyligen har andra drömmar grusats och det har gungat rejält. Jag har gråtit och känt mig totalt värdelös. Rätt snabbt insåg att tack och lov jag lever, B lever, min familj lever, jag har vänner, jag har nya möjligheter framåt. Detta gjorde inte smärtan mindre i stunden, men lättare att bära.

Kort sagt – livet drabbar oss dagligen. På gott och ont. Lär dig njuta av det goda. Säg tack och uppskatta alla som på din väg hjälpt dig att lyckas. När det jävlas. Andas. Gör något du tycker om. Ät något gott (även om du saknar aptit), prata om det, drick champagne och våga måla nya bilder. Jag har lovat mig själv att vägra ge upp på människor och möjligheter. Det blir bra. Vägen dit du önskar tog bara en omväg. Vem vet – det kanske med lite perspektiv kan vara det bästa som skett. I värsta fall har du i alla fall lärt dig massor om dig själv. Den kunskapen är guld värd. Tro mig. Jag vet.

All kärlek
// Lotta

2 reaktion på “Att hitta kraft när livet drabbar oss!

  1. Hej Lotta,
    Är så imponerad över ditt sätt att uttrycka dej och sedan få fram själva”kärnan” i det som är viktigast .Jag ska börja gå mer på min magkänsla, leva mera efter den.Jag har varit och är ganska modig av mej nu för tiden. Har ochså helt nyligen varit i en situation som blev mkt jobbig. Man kan säga… jag tog parti för en häst, sa ifrån när en ridlärare utsatte hästen för lidande .(enligt min uppfattning ) Oj , det blev ett herrans liv… många tyckte som jag men jag blev ensam kvar.Många kramar till dej❤️Lycka till med allt❤️Det kommer bli kanonbra, för du är en jättebra tjej känns det som⭐️⭐️⭐️

  2. Tack fina Eva-Lotta,
    vad jag blir glad över dina härliga och värmande ord. Det blåser på toppen men utsikten är magisk. Är övertygad om att hästen älskar att du brydde dig! Kram <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.